– Most kezdődik az iskola, ezzel még inkább lendületet vesz az életünk – kezdte Novák Katalin. – A jelenlegi járványügyi helyzet értékelése alapján megnyugtató, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően nem aggasztó a helyzet hazánkban, valamelyest nőtt az oltakozási kedv. Sokan felveszik a harmadik oltást, illetve az iskolákban is elindult az oltási kampány. Bárki regisztrálhat a védőoltásra, eddig 48 ezren már meg is tették – ismertette.

Pályázatok sora

A miniszter beszámolt arról, az idei már a második év, hogy támogatják az 1-es típusú diabétesszel élők életét megkönnyítő civil szervezeteket, illetve a gyermek diabéteszcentrumokat. A 100 millió forintos keretösszegre jelentkező 24 szervezetből 16-an nyertek el támogatást – a többi között az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Szurikáta Alapítvány vagy a Sportos Cukorbetegekért Alapítvány. Összességében az elmúlt két évben 1 milliárd forinttal támogatta a kormány a gyermek diabéteszcentrumokat a két pályázat keretében.

Tizenegyedik alkalommal hirdették meg továbbá a családbarát munkahelyek pályázatot, amelyre 183-an aspiráltak, ebből 54-en sikeresen. A kistelepülések falunapok szervezésére pályázhattak: erre is hatalmas volt az igény, 2830 település jelentkezett az egymillió forintos támogatásra, összesen tehát több mint 2,8 milliárd forinthoz juthattak hozzá a kulturális programok szervezői.

Gyakornoki program külföldön tanulóknak

– A Hungarian Youth Association kezdeményezésére szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a külföldön tanuló magyar felsőoktatási hallgatók részt vehessenek itthon a gyakornoki programban – jelentette ki a miniszter. – A brexitet követően is támogatjuk a már az Egyesült Királyságban tanuló diákokat a diákhitel felvételének lehetőségében, erről is határoztunk az operatív törzs mai ülésén. További örömteli hír, hogy tegnap 47 diáknak adhattuk át a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat Áder János köztársasági úrral, így a fiatalok ősztől a világ legjobb egyetemein kezdhetik meg tanulmányaikat az állami ösztöndíjnak köszönhetően.

Bevált a diákhitel

– Húszéves a diákhitel, az a célunk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek – hangsúlyozta Schanda Tamás miniszterhelyettes. – A továbbiakban is biztosítjuk azokat a feltételeket, hogy mindenki, aki akar, részt vehessen az egyetemi és főiskolai képzéseken. Az édesanyák hitelét 2018 óta részben vagy egészben elengedi az állam, eddig több mint hatezer édesanya élt ezzel a lehetőséggel. A húsz év alatt 462 ezer diákhitelt folyósítottunk 408 milliárd értékben – az igénylés pedig már teljes mértékben online is intézhető.