A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram (Stipi) standjára kilátogatók ez alatt a három nap alatt azonnal választ kaphatnak az ösztöndíjjal kapcsolatos kérdéseikre a Nemzeti Tehetség Központ (NTK), az ösztöndíjprogram megvalósítójának helyszínen lévő szakembereitől, valamint lehetőségük lesz a most éppen külföldön tanuló Stipisekkel élőben beszélgetni, személyes tapasztalataikkal kapcsolatban kérdéseiket feltenni. Január 13-15. között az Educatio kiállítás Nemzeti Tehetség Központ - Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram standján várják az érdeklődőket reggel 10-től délután 5-ig a Hungexpo A csarnokában. A belépés mindenki számára díjtalan.

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram kiemelkedő tehetségeknek nyújt állami támogatást külföldi egyetemi tanulmányaik elvégzéséhez. A Stipi minden, a felvételivel és a tanulmányokkal kapcsolatos költséget finanszíroz, a programnak köszönhetően így már nem a család anyagi helyzetén múlik az, hogy a diák külföldön tartózkodásával járó összes költségét tudja-e biztosítani.

A pályázat 2019 óta támogatja hazánk legtehetségesebb fiataljait abban, hogy a világ legrangosabb egyetemein tanulhassanak. Jelenleg 47-en végzik tanulmányaikat külföldön az ösztöndíjprogramnak köszönhetően, többségük az Egyesült Királyságban.

Idén a kormány támogatásának köszönhetően az ösztöndíjprogramra 800 millió forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Program keretében, lebonyolítója a Nemzeti Tehetség Központ, amely számos tehetséggondozó programot valósít meg.

A Stipi három komponensből áll: az „A-komponens" a felvételi vizsgákon való részvételt, a „B-komponens" a tanuláshoz szükséges feltételeket, míg a „C-komponens" az ösztöndíjprogram támogatásával már megkezdett külföldi tanulmányok folytatását biztosítja.

Az ösztöndíjprogram támogatja, hogy a világ legrangosabb egyetemein megszerzett tudást a fiatalok itthon, Magyarországon kamatoztassák - olvasható a Nemzeti Tehetség Központ közleményében.

(illusztráció: Shutterstock)