A két szervezet szakmai támogatást nyújt annak a 103 kedvezményezettnek, akiket korábban nyertesnek hirdettek az összesen 3500 új bölcsődei férőhely létrehozását biztosító pályázati kiíráson (RRF-1.1.2-21 „Bölcsődei nevelés fejlesztése”), hogy minél hamarabb emelkedhessen a bölcsődei férőhelyek száma. 

A kiemelt projekt („Tudásmegosztás a bölcsődei nevelés kapacitásfejlesztésében”, RRF-1.1.1-22-2022-00001) célja, hogy támogassa a nyertes pályázók által kiválasztott mintatervek helyi adaptálását annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a helyi adottságoknak, az építési követelményeknek, valamint a bölcsőde szakmai elvárásoknak. Összességében pedig országosan, egységesen kiemelkedő színvonalú bölcsődék épüljenek.  

 Modern bölcsődék épülnek 

– Ez az első olyan pályázat, ahol komplex szakmai segítséget kapnak a nyertesek. Mindez pedig annak a kormányzati célnak a megvalósítását segíti, amely a család és a munka egyensúlyának megteremtését szolgálja – mondta köszöntő előadásában dr. Erőssné dr. Nacsa Olga, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Bölcsődékért Felelős Osztályának vezetője. 

Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga

Kifejtette: a Lechner Tudásközpont építészeti-szakmai segítséget, míg a Családbarát Magyarország Központ bölcsődeszakmai-módszertani támogatást nyújt a nyerteseknek. 

Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga elmondta, hogy a 69 önkormányzati megvalósító mellett az egyházak is fontos partnereik, akik a fenntartói körben jól kiegészítik egymást. A kiemelt projekt szakmai segítségének köszönhetően pedig az új bölcsődékben a 3 év alatti gyermekek a legmodernebb építészeti megoldásokkal és a legmodernebb nevelési-gondozási módszertani szempontok alapján épült épületekben fejlődhetnek.   

 Építészeti-műszaki tanácsadás 

– A Lechner Tudásközpontnak folyamattámogató szerepe van, legfőbb törekvésünk, hogy minőségi bölcsődék épüljenek. Az ország egész területén, összesen 110 helyszínen több mint 3500 bölcsődei férőhely lesz – ismertette előadásában Babos Annamária, a Lechner Tudásközpont osztályvezetője.  

Babos Annamária

Elmondta, hogy vannak, akik már engedélyezési tervvel együtt adták be a pályázatukat, így ez a 18 bölcsőde egyedi terv alapján épül. A többi 92 bölcsődéhez pedig a rendelkezésre álló 45 mintatervből választottak a nyertesek. 

– A Lechner Tudásközpont nemcsak az előkészítés szakaszában ad tanácsot, hanem az építési-tervezési és a kivitelezési szakaszban is segít – emelte ki a Lechner Tudásközpont Építészeti Osztályának vezetője.  

Szót ejtett arról is, hogy milyen mértékben adaptálhatók a mintatervek, mennyire kell vagy lehet azokat a helyi adottságokhoz igazítani. Babos Annamária hangsúlyozta, hogy akármilyen mértékben lehetséges a mintatervek adaptálása, a cél az, hogy jó minőségű épületek épüljenek.  

Elmondta, hogy van olyan bölcsőde, ahol egy az egyben megvalósítják a mintatervet. Ilyen például a Szigethalom Bölcsőde, ahol ezt a helyszíni adottságok lehetővé teszik. A Debrecen Tégláskert bölcsődében már történtek módosítások: itt a mintaterv tükörképét valósítják meg. Erre azért volt szükség, mert a telken, ahova a bölcsődét tervezik, már  egy óvoda építése folyik, ehhez kellett igazítani az új épületet. Az enyingi Városi Bölcsődében pedig már jelentős változtatásokra volt szükség, hogy a meglévő épületet bővíthessék.  

Babos Annamária említette, hogy az RRF-pályázatban épülő bölcsődék közül egy már el is készült, a budapesti 22. kerületben

A Lechner Tudásközpont osztályvezetője beszámolt arról is, hogy milyen kérdésekkel fordulnak hozzájuk.  Kérték már például a javaslatukat azzal kapcsolatban, hogy a tervben szereplő lamellák helyett milyen olcsóbb alternatívát tudnak ajánlani. De sok hozzájuk érkező kérdés érinti a környezetvédelmi, az épületenergetikai, illetve az esélyegyenlőségi jogszabályokat is.   

dr. Erőssné dr. Nacsa Olga és Babos Annamária

Szakmai-módszertani tanácsadás 

Míg a Lechner Tudásközpont építészeti és műszaki kérdésekben segíti a kedvezményezetteket, addig a Családbarát Magyarország Központ szakmai-módszertani támogatást nyújt. Mindkét szervezet a tervezés és kivitelezés valamennyi fázisában, folyamatosan válaszolja meg a hozzájuk érkező kérdéseket.  

Németh Mária, a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára, Hegedűsné Végvári Katalin elnök asszonnyal közösen készített előadásában hangsúlyozta, a szakmai együttműködés célja a nevelés-gondozás személyi és tárgyi minőségi feltételeinek adaptálását eredményező segítő támogatás nyújtása. A támogatás a tervezés, kivitelezés és a működés engedélyeztetésének szakaszaiban folyamatos. Megjegyezte, hogy az adaptáció során a kidolgozott mintatervektől való eltérés esetén is megkövetelhető, hogy a választott megoldás megfeleljen a jogszabályi/módszertani követelményeknek. A korábbi fejlesztések tapasztalatai alapján több példát említett, amely a kisgyermekek ellátása során nehézséget és felesleges kiadásokat jelent. Problémát okozhatnak a szintkülönbségek a tereken belül, a nem szabályosan kiépített nyílászárók, elektromos kiállások. Számos szempontot kell figyelembe venni a mosdók kialakításánál is, hogy azok praktikusan használhatóak és biztonságosak legyenek. Ilyen például a mosdókagylók magasságának meghatározása, vagy a kád és a pelenkázó elhelyezése.  

Németh Mária

– Módszertani szempontból a helyiségeket elválasztó belső üvegfalak használata sem minden esetben javasolt, mivel frusztrációt okozhat a kisgyermekeknek – fejtette ki a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára. 

– A biztonság az udvar kialakításakor is kiemelkedően fontos: a terasz lépcsőmentes elhelyezése, a süllyesztett homokozók, a gyermekek számára nem veszélyes növények telepítése csak néhány olyan szempont, amelyet szem előtt kell tartani – sorolta Németh Mária. 

A főtitkár hangsúlyozta: A Lechner Tudásközpont és a Családbarát Magyarország Központ szakértői együttműködése révén minden új intézménynél megvalósítható a kitűzött szakmai cél, azaz az esélyegyenlőség biztosításával országosan egységesen kiemelkedő színvonalú, a családok igényeihez igazodó ellátások működtetése.   

Egy épület a kisgyermekekért 

– Az az épület, amely a mostani tájékoztató napnak helyet adott, korábban is a kisgyermeknevelés fontos helyszíne volt. 1977-ben ugyanis itt nyitotta meg a kapuit a Bölcsődék Országos Módszertani Intézete. A gyermekekkel foglalkozó szakembereknek szóló módszertani fejlesztések folytak itt – mesélte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.  

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes

Hozzátette, hogy a budapesti épület 2020 óta ismét helyet ad kisgyermekeknek is: itt működik az EMMIKE munkahelyi mintabölcsőde.  

– A Családbarát Magyarország Központnak fontos küldetése, hogy segítse a családokat a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésében – hangsúlyozta az ügyvezető.  

Pénzügyi kérdések 

A felmerülő pénzügyi, elszámolásokkal kapcsolatos kérdésekben Borzy Hajnalka, a Miniszterelnökség Projektmegvalósítási Osztályának vezetője adott tájékoztatást és válaszolt a résztvevők kérdéseire. Előadásában körbejárta az előlegigénylés menetét érintő kérdéseket, és néhány hasznos tanácsot adott a kedvezményezetteknek.  

Borzy Hajnalka

Az osztályvezető arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a kivitelezésben előre vállalt időpontokban nem lehet késés.   

Borzy Hajnalka szót ejtett még a 7%-os átalány elszámolásáról, a klímakódokat illetve a szerződésmódosításokat érintő kérdésekről, a többlettámogatás lehetőségéről és válaszolt a közbeszerzéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre is.