A gyermek után járó pótszabadság mindkét szülőnek jár külön-külön. Egy szülőnek egy gyermek nevelésekor évente 2 munkanap, 2 gyermek nevelésekor 4 munkanap, míg 3 vagy több gyermek nevelésekor 7 munkanap pótszabadság jár.

Így egy családban a két szülőnek összesen egy gyermek esetén 4 munkanap, 2 gyermek esetén 8 munkanap, 3 vagy több gyermek esetén 14 munkanap pótszabadság jár egy évben. Mindez hasznos információ lehet az iskolai nyári szünet megtervezésekor is.

Szülőnek számít a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, az együtt élő házastárs, a gyám és a nevelőszülő.

Ha a szülők fogyatékkal élő gyermeket vagy gyermekeket nevelnek, akkor gyermekenként további 2-2 munkanap szabadságot kapnak évente.

A központi közigazgatásban dolgozó szülők a gyermekek után a pótszabadság dupláját kapják: egy gyermek után 4, két gyermek után 8, három gyermek után 14 munkanap szabadság jár éves szinten. A pótszabadság fogyatékkal élő gyermekenként 2 munkanappal nő, ha a kormánytisztviselő gyermeke fogyatékkal él.

Ha a munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg, akkor a szabadság arányos része jár. A fél napot elérő töredéknap egész munkanapnak számít. Azt azonban nem kell időarányosítani, hogy a gyermek az év melyik szakában született. Vagyis akkor is jár 2 munkanap pótszabadság az adott évben, ha a gyermek év végén született.

A gyermek születésekor az édesapát öt, ikergyermekek születésekor hét munkanap pótszabadság illeti meg, melyet kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig kell kiadni.

Ha további családtámogatásokkal kapcsolatos információkra van szüksége, a csalad.hu oldalán megtalálja.