Azzal aligha mondunk újat, hogy a rendszeres sportolás nemcsak a felnőtteknek fontos, hanem a gyermekek egészséges fejlődésének is egyik alapfeltétele. Külön plusz pont, ha mindezt a szabadban végezzük, lehetőleg együtt az egész család.

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanítsuk a gyermekünknek a mozgás szeretetét, hogy sportolni, elfáradni jó – és nem mellesleg kifejezetten egészséges. Nagyon fontos tehát a pozitív hozzáállás, valamint hogy a gyermek természetesnek vegye: élete szerves része a rendszeres mozgás.

Az együtt végzett sport ráadásul nagyszerű közösségformáló erő, márpedig a pozitív közös élményekre egy családban is komoly szükség van. Persze nem mindegy, mit és hogyan sportolunk.

A közösen űzött sportot ugyanis elsősorban a gyermek életkorának és érdeklődési körének megfelelően kell kiválasztani. Nyilván az sem mellékes, hogy a szülők is őszintén élvezzék.

Túrázás, kerékpározás

Talán kevesebb embernek jut eszébe a közös sportolás emlegetésekor a túrázás, pedig rendkívül egészséges, nagyon jól megmozgatja az egész családot, ráadásul nagyszerűen alakítható a nehézségi foka a gyermekek teljesítőképességéhez. Szintén remek családi program lehet a közös kerékpározás. Már országszerte egyre több a kiépített kerékpárút, ahol biztonságban tekerhet kicsi és nagy. De kimehetünk a közeli erdő mellé is, ahol a jó levegő további pluszt jelent.

Labdajátékok

Kézenfekvő választás lehet valamilyen labdajáték, egyrészt mert ezek nem monoton módon ismétlődnek (mint például a futás vagy az úszás), másrészt mert gyakorlatilag a kertben, a közeli parkban is bármikor űzhetők. A focihoz egy labdán kívül más nem nagyon kell. Ha egy fokkal komolyabban űznénk, akkor szinte bármiből lehet kaput varázsolni, de sok labdajátékhoz kapható kiegészítő a nagyobb sportüzletekben, jellemzően pár ezer forintért.

Szabadidős sportok

Az olyan sportágak, mint a frizbi, tollas, minigolf, bocsa, sárkányeregetés, bowling, íjászat, horgászat, görkorcsolyázás, túrázás, lovaglás vagy mászás (kötélpályán vagy mászócsarnokban) szintén mozgásban tartják az egész családot, és könnyen beépíthetők a mindennapokba akár egy hétvégi kirándulás során. Görkorcsolya esetén figyeljünk oda a megfelelő védőfelszerelésre!

Vízi sportok

Ebben az esetben már nem baj, ha kicsit nagyobbak a gyermekek, hogy ők is aktívan élvezhessék az evezést, kenuzást, esetleg a vitorlázást. Elmehetünk együtt úszni is, fontos, hogy a gyermek jó vízbiztonságra tegyen szert. Az úszás ráadásul egyike a legegészségesebb sportoknak, nagyszerűen átmozgatja a testet.

Téli sportok

Noha tavasz van, azért ne feledkezzünk meg a téli sportokról sem! A síelés és a korcsolyázás adja magát, de sokan lelkes hívei a szánkózásnak is, amihez viszont semmiféle előképzettség és komolyabb felszereltség sem kell.

A lényeg: együtt a család

Korábban mi is megosztottuk Tolnai Nóra fitnesz instruktor gondolatait a közös családi sportolásról. A szakember szerint nagyon fontos a szülői minta, hogy a gyermek azt lássa, a szülők sportolnak.

Akár fel is lehet osztani a napokat (például hétfő és szerda reggel az anyáé, kedden és csütörtökön pedig az apa sportol), ez a közös idő ráadásul lelkileg is nagyon nagy pluszt ad a gyermeknek.

Nem mindig az a lényeg, hogy a lehető legnagyobb erőbedobással eddzünk, különösen, mert a gyermekek kiskorukban azért sportolnak, mert jó játszani, vagyis a tevékenység maga jutalmazó erővel bír számukra.

Fontos, hogy amikor a család együtt sportol, ezt tartsuk szem előtt, vagyis olyan tevékenységeket keressünk, melyekben örömét leli a család valamennyi tagja. Mert az együtt töltött minőségi idő egy életen át elkísér minket.