A tánc energikusabbá, fittebbé és egészségesebbé tesz. Javítja a testtartást, fejleszti a koordinációt, az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéket, növeli az állóképességet és koncentrációs képességet. Jót tesz a szívünknek, merthogy jó hatással van a keringésre. Átmozgatja az egész testet, formálja az alakunkat, emellett kiváló stresszoldó, hangulatjavító, és önbizalmat ad. Ráadásul egy tánckurzuson új ismerősöket, barátokat szerezhetünk – hogy csak néhányat említsünk a pozitív hatásaiból.

A táncban nincs mellébeszélés

– Sokan azt hiszik, hogy a tánc csupán egy mozgásforma és igazából csak a testet üdíti, de én sokkal fontosabbnak tartom, hogy a lélekre milyen hatással van, legyen szó bármelyik műfajáról – mondja Dalotti Tibor, a Botafogo Táncegyüttes alapító művészeti vezetője, koreográfusa. – A felnőtteknek szóló társastánc tanfolyamainkon, ahová zömében 25-75 év közötti párok járnak, azt veszem észre, hogy a tánc kifejezetten jótékonyan hat a férfi-nő kapcsolatra, hiszen tánc közben nincs mellébeszélés, ott nagyon kell figyelni egymásra, különben nem tudunk együtt táncolni. Tapasztalatom szerint a páros táncok, főleg a felnőttek körében, egyfajta párkapcsolati terápiaként is szolgálnak. Nagyon sok megromlott kapcsolat és házasság jött már rendbe a tánctanfolyamainkon, tehát mindenképpen hiszek abban, hogy a tánc ápolja a lelket. Azon túlmenően, hogy a mozgás fizikailag jót tesz, karban tartja a testet, és számos problémára hatékony gyógyír. A minap a fültanúja voltam egy felnőtt táncosok között zajló beszélgetésnek, amikor is az egyikük megjegyezte a többieknek: „Én inkább táncórára költöm a pénzemet, mint orvosra.”

Nézni is élmény!

Dalotti Tibor szerint a tánchoz való viszonyunknak van egy másik vetülete is: amikor nem műveljük a táncot, hanem nézzük.

– Amikor a színházban egy táncelőadás nézőjeként vagyunk jelen, az mindig elementáris erővel bír, hiszen – és ez egy nagyon fontos különbség a prózai előadásokhoz képest – a testtel nem lehet hazudni, tehát amit én a színpadon eltáncolok, az tényleg úgy van. Amíg szövegben bármit elmondhatunk, sőt, akár hazudhatunk is, addig a testünkkel ezt soha nem tudjuk megtenni. A mozdulatok hihetetlenül sokat hozzáadnak a zene nyújtotta élvezethez, ilyen értelemben a táncszínházba járás is egy nagyon fontos örömforrás lehet, mert ott olyan élményeket kapunk, amilyeneket esetleg máshol nem. Vagy említhetném a táncversenyeket is, még ha „csak” nézőként is kísérjük figyelemmel azokat. Jó látni, amikor a partnerek között megteremtődik a harmónia: ha ez nincs meg, nem is tudnak együtt dolgozni a táncosok, mert a harmónia hiánya rögtön feltűnik. Én például nemzetközi pontozóként is tevékenykedem táncversenyeken, ahol abszolút látszik, kik azok a párok, akik között megvan az összhang, és kiknél nincs meg. Az igazán harmóniában lévő párok tagjai egymással táncolnak, míg a nem azonos hullámhosszon lévők elsősorban kifelé, a közönségnek adják elő a produkciót.

Chat helyett élőben

Amikor a tánccal való kapcsolatának a kezdeteiről kérdezem, Tibor boldogan idézi fel a régi időket.

– Az én történetem annyiban különleges, hogy én egészen kisgyerekkoromtól kezdve jégtáncoltam – meséli. – A jégtánc mellett kiegészítésképpen sokféle táncműfajt, például társastáncot, balettot, akrobatikát tanultunk, és ezek közül nekem különösen a társastánc tetszett, főleg azért, mert párban táncoltunk. Amikor később abbahagytam a korcsolyázást és a jégpályáról átváltottam a parkettára, ezt a műfajt választottam. Nyilván egy kamasz számára nagyon fontos, hogy megismerje, milyen párban táncolni, ahol a partnerek nemcsak egymás előtt lötyögnek, hanem meg is érintik a másikat.

A szakember úgy véli, a tánciskolák a mai napig a nemek közti érintkezés fontos színterei.

– A kurzusokon a fiatalok olyan játékos formában ismerik meg a másik nemet, ami kimondottan pozitív, legalábbis sokkal jobb, mintha csak chatelnek és lájkokat küldenek egymásnak – teszi hozzá Tibor. – A tánciskolában valóban megismerkednek egymással, élőben, és ez rendkívül fontos. Míg a páros táncok a másik nemmel való ismerkedés lehetőségét kínálják a fiataloknak, azoknak is javaslom a tánctanfolyamot, akik inkább a modernebb, egyéni táncokat részesítik előnyben, hiszen már önmagában az is jó érzés, ha valaki zenére mozog. A dallamok és a ritmus mindenkiben elindít valamit, tehát nincs olyan ember, akire a muzsika ne lenne hatással. Ha pedig valaki már haladóbb szinten műveli a táncot, akkor az általa bemutatott produkcióval örömet szerezhet másoknak, ami megint csak jó érzés előadónak és nézőnek egyaránt.

"A kurzusokon a fiatalok játékos formában ismerik meg a másik nemet"

Ezért is tartom fontosnak, hogy minden fiatal megtanuljon valamilyen szinten táncolni. Nyilván a tinédzsereket és a fiatal felnőtteket nehezebb meggyőzni, hogy beiratkozzanak egy társastánc tanfolyamra, mert nagyon sok egyéb lehetőség és mozgásforma közül választhatnak, a modern táncoktól kezdve a különböző sportágakon át sokféle konkurenciája van a társastáncnak, ami egyébként nem baj. Tehát őket egy picit nehezebb becsábítani a társastánc kurzusra, ugyanakkor, ha már ott vannak, a tapasztalatok szerint már ott is maradnak, tehát nem morzsolódnak le.

Nem lehet elég korán kezdeni

Ha már a fiataloknál tartunk, Tibor boldogan és büszkén mesél a saját családjáról is.

– Öt gyermekem van, a legidősebb 24 éves, a legfiatalabb 12, és mind az öten néptáncolnak – újságolja ragyogó tekintettel. – Annak idején 3 éves korukban mindegyiküket elvittük néptáncolni, és úgy megszerették ezt a műfajt, hogy ott maradtak. A legnagyobb, a lányom már tanít is Csillagszemű Táncegyüttesben. Sosem erőltettem nekik a társastáncot, természetesen az alaplépéseket és -mozdulatokat megtanítottam nekik, úgyhogy ha elmennek egy bálba, akkor azért nem fognak zavarba jönni... A néptánc egyik előnye egyébként, hogy vannak a pici gyerekek számára is alkalmas és könnyen elsajátítható mozgásformái, emellett a kicsik a népzenével is megismerkedhetnek: aztán majd eldöntik, hogy merre tovább, megmaradnak-e ennél a műfajnál, vagy egy másikat választanak. A lényeg, hogy a tánc már minél fiatalabb korban legyen jelen a gyerekek életében.

"A legtöbb férfinak az a rögeszméje, hogy ő botlábú és botfülű, de ez nincs így, még statisztikailag sem"

Az egyik legjobb stresszoldó

A szakember elmondása szerint „békeidőben” nagyon népszerűek a felnőtteknek szóló tánctanfolyamok, habár a férfiakat általában nehéz „elhozni” a táncterem ajtajáig.

– De ha már ott vannak, akkor viszont kimondottan szeretik és élvezik az órákat, sőt, sokan még komolyabban is veszik a tánctanulást, mint a párjuk – jegyzi meg Tibor. – Az urak kezdeti vonakodása egyébként abból adódik, hogy minden férfinak az a rögeszméje, tisztelet a kivételnek, hogy ő botlábú és botfülű, de ez egyébként nincs így, még statisztikailag sem. Ezért is javaslom, hogy jöjjenek táncolni, mert a tánc szinte mindenre orvosság.

A koronavírus-járvány miatt a tánctanfolyamok már jó ideje nem működnek, de több, a pandémia miatt megszűnt csoportunk tagjai úgy gondolták, hogy szeretnének tovább táncolni, és ők magánórák keretében folytatták a kurzust, természetesen a járványügyi előírások és szabályok maximális betartásával. Azok közül, akik a mostani helyzetben sem hagytak fel a hobbijukkal, szinte mindenki azt mondta: a tánc nélkül nem is tudta volna elviselni-átvészelni ezt az időszakot. Ezt is azt bizonyítja, hogy a tánc az egyik legjobb stresszoldó.

Egyedülállók a parketten

Tibor jó hírrel szolgál azoknak a táncolni vágyó hölgyeknek és uraknak is, akiknek jelenleg nincsen társuk: merthogy nekik sem kell lemondaniuk a táncos élményekről.

– A társastáncnak is vannak olyan műfajai, amelyeket egyedül is lehet táncolni, ilyen például a flamenco, vagy akár a salsa-nak bizonyos variációi is, amelyeket szólóban vagy csoportban lehet művelni – említ néhány példát. – A tánctanfolyamokra egyébként jellemző módon több nő jár, mint férfi, amit a tánctanárok különbözőképpen kezelnek. Én nem szoktam azonos neműeket egymással táncoltatni, de van, aki így oldja meg az aránytalanságot. Nálunk, ha lehetőség van rá, akkor párt cserélünk, ha nincs, akkor én táncolok a szabad hölgyekkel.

"Tudományosan igazolt, hogy a rendszeres tánc késlelteti az öregedési folyamatot, valamint hátráltatja a szellemi leépülést"

Táncoljunk az öregedés ellen

Tibor nem győzi hangsúlyozni: a tánc az idős korosztály számára is számos pozitív hatással bír.

– Tudományosan igazolt, hogy a rendszeres tánc késlelteti az öregedési folyamatot, valamint hátráltatja a szellemi leépülést – magyarázza a koreográfus. – A szenior tánctanfolyamokon a résztvevők minden alkalommal más koreográfiát tanulnak, tehát nemcsak a testüket tartják karban, hanem az agyukat, illetve a memóriájukat is folyamatosan „edzik”. Az az idős ember, aki rendszeresen jár szenior táncra, sokkal kevésbé lesz hajlamos a demenciára, mint az a kortársa, akinek az életéből hiányzik ez a mozgásforma. A szenior táncórákra egyedül is elmehet bárki, tehát ott nincs szükség partnerre, ugyanakkor a résztvevők közösségben, jó hangulatban sajátítják el az adott koreográfiát. Ezeken a kurzusokon az idős emberek olyan közegre találnak, ahol jól érzik magukat, és ahol tartalmasan töltik az idejüket. Ahol egy közösség tagjaként minden alkalommal megtapasztalhatják, átélhetik, hogy a tánc minden életkorban egy rendkívül élvezetes mozgásforma, az egyik legjobb örömforrás.