Óriási előnnyel indul az a gyermek az életben, akinek a szülei időben gondoltak a rengeteg kiadásra majdani fiatal felnőttkorában, és okosan, előrelátóan takarékoskodtak. Ehhez egyáltalán nem kell gazdagnak lenni, többet számít, ha minél hamarabb kezdünk el gyűjtögetni. Ne feledjük, sok kicsi sokra megy!

A megtakarításon olyan fontos kérdések múlhatnak, mint hogy gyermekünk tud-e majd azon az egyetemen tanulni, amelyiken szeretne, lehetőleg hitel felvétele nélkül, kell-e iskola mellett dolgoznia, lesz-e önereje egy lakásvásárláshoz. Érdemes a gyűjtögetés mellett arról is tájékozódni, hogy milyen állami támogatásokat tudunk igénybe venni.  

Megtakarítási számla

Amennyiben van némi megtakarításunk, amit el tudunk különíteni a születendő gyermekünk számára, egyszerűen nyithatunk egy megtakarítási számlát. Ide havonta utalhatunk egy általunk meghatározott összeget. Hogy ne csak álljon ez a pénz, hanem kamatozzon is, befektethetjük például állampapírba, de a lekötött betét is jó választás lehet. Egyébként, amint a gyermekünk megszületik, és lesz személyi igazolványa, saját számlát is nyithatunk neki, ahol ugyanezeket a lépéseket megtehetjük.

Biztosítói gyermek előtakarékosság

Ez a megtakarítás típus a különböző biztosítótársaságoknál érhető el. Azok számára ideális, akik hosszútávon gondolkodnak, és nem bánják, hogy a megtakarításukat szakemberek kezelik és helyezik el különböző befektetési portfóliókban. E megtakarítási forma előnye, hogy ha nagyobb kockázatot vállalunk, az magasabb hozammal járhat, és nincs fix, életkorhoz kötött lejárati ideje, mint például a Babakötvénynek, vagyis a pénzhez bármikor hozzáférhetünk. Extra biztosítási szolgáltatásokkal is kiegészíthető (pl. élet- és balesetbiztosítás), bármire felhasználható. Ugyanakkor mindennek megvannak a költségei is, hiszen számolnunk kell havi díjjal, illetve a 10. évig kamatadóval.  

Babakötvény és Start-értékpapírszámla

Az állam minden 2005. december 31. napja után született, Magyarország területén élő magyar állampolgárságú gyermeknek fix 42 500 forintos életkezdési támogatást ad. Ez az összeg egy letéti számlán az inflációval megegyező mértékben kamatozik a gyermek 18 éves koráig. Ha szülőként szeretnénk további összegekkel gyarapítani a támogatást, akkor úgynevezett Kincstári Start-értékpapírszámlát nyithatunk a Magyar Államkincstárnál, akár az Ügyfélkapun keresztül is. A Start számlára érkezett pénzt az állam a Babakötvény elnevezésű állampapírba fekteti. Jó tudni, hogy 2023. február 1-jétől 17,5 %-ra emelkedett a Babakötvény éves kamata. Ráadásul erre a megtakarítási formára az állam évi 10%-os támogatást is ad, ami legfeljebb évi 12 000 forint. Az ebből összegyűlt pénzt a gyermek veheti fel, amint betöltötte a 18. életévét. Minderről további részleteket itt olvashat.

Tájékozódjunk, kalkuláljunk!

Érdemes még a családtervezés előtt megismerkedni mindazokkal az egyéb támogatási formákkal, amikre jogosultak lehetünk. A magyar állam igyekszik anyagilag is segíteni a gyermeket vállaló családokat, amit érdemes kihasználni. Ehhez első lépésben kiváló segítséget nyújthat a Családtámogatási kalkulátor, amivel a kanapénk kényelméből máris kaphatunk egy rálátást arra, hogy a mi élethelyzetünkben milyen támogatásokra pályázhatunk.