Idén 434 középiskola szervez írásbeli vizsgát, ami az összes választható középiskola csaknem kétharmada – idézte az Oktatási Hivatal közleményét a Magyar Nemzet.

Külön kell jelentkezni az iskolákba

Felvételit a szabályok szerint csak a gimnáziumok és szakgimnáziumok (2020-tól technikumok) követelhetnek meg, szakközép- és szakiskolába az általános iskolai eredmények alapján juthatnak be a tanulók. A központi írásbelit – ami országszerte január 18-án lesz – matematikából és magyarból szervezik meg, mindkét tantárgyból tíz kérdéses feladatlapot kell megoldani 45 perc alatt.

Fontos, hogy az írásbelire való jelentkezés nem egyenlő a kiválasztott iskolákba való jelentkezéssel, amelynek majd csak február 19. lesz a határideje. Sok népszerű iskola még szóbeli felvételit is tart, mivel helyeikért minden évben kiélezett harc folyik. A fővárosi Toldy Ferenc Gimnáziumba például tízszeres túljelentkezést regisztráltak tavaly.

Arany János tehetséggondozó program

A hátrányos helyzetű, rászoruló vagy gyermekvédelmi kedvezményben részesülő nyolcadikosok jelentkezhetnek az Arany János tehetséggondozó programra (AJTP) is, ennek határideje december 11. Akinek sikerül bejutnia, az ötéves középiskolai képzésben vehet részt, amelynek első, előkészítő évfolyamán emelt szintű oktatást kap magyarból, matematikából, idegen nyelvből és informatikából. Tudni kell, hogy az AJTP-re jelentkezőknek a rendes írásbeli központi felvételi mellett egy külön vizsgán is részt kell venniük, ami január 17-én lesz (pótnap január 25.).

Tavaly összesen 95 ezren jelentkeztek középiskolába. A legutóbbi felvételi újdonsága volt, hogy tíz év után először többen választották a szakképző iskolákat, mint a hagyományos gimnáziumokat.

(fotó: Shutterstock)