A fiatalok nyelvtanulását támogató legújabb lehetőségről, a kétszer két hetes, az állam által finanszírozott idegen nyelvi programról közölte, a kurzusok azoknak a kilencedik és tizenegyedik évfolyamos diákoknak szólnak, akik gimnáziumban vagy szakgimnáziumban tanulnak. A programmal a kormány a szülők anyagi terheit is jelentősen csökkenti, hiszen egy ilyen külföldi tanfolyam több százezer, akár egymillió forint feletti összegbe is kerülhet. A tanulók idén ősszel kezdhetik meg az előjelentkezést a programra, az egyéni és a csoportos kiutazás jövőre indul.

Bartos Mónika úgy véli, hogy a kilencedik osztályos tanulók körében a csoportos forma lesz népszerűbb, hiszen a fiatalabbaknak még inkább szükségük lehet a társaik és a tanáraik társaságára. Arra számít, hogy a tizenegyedikes diákok körében nagyobb arányban fogják választani az egyéni kiutazást. Az utóbbi megoldást előnyben részesítő diákok elsősorban a maguk által választott nyelviskolákban tanulnak majd, a programban csoportosan résztvevő tanulók számára az iskolák a külföldi partnerintézményekkel közösen alakítják ki a kéthetes nyelvtanulás tartalmi elemeit és menetrendjét.

A csoportosan kiutazó gyermekeknél megpróbálják kiküszöbölni, hogy ők egymással magyarul beszélgetve töltsék el a két hetet. Ennek eszköze egyrészt, hogy a fiatalokat igyekeznek családoknál elszállásolni, így lesz alkalmuk anyanyelvi környezetben kommunikálni, megosztani a nap folyamán szerzett élményeket. Másrészt a miniszteri biztos bízik abban, hogy a nyelvtanárok a partneriskolákkal olyan programokat állítanak össze, amelyek szintén ösztönzik a diákokat a minél intenzívebb idegennyelv használatra.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a célországok körének bővítése, Bartos Mónika emlékeztetett: a választható első tanult idegen nyelvek Magyarországon 2011-től az angol, a német és a francia, 2014-ben pedig a kör a kínaival bővült, így a program ezekre a nyelvekre koncentrál.

– Egyelőre ezzel a négy nyelvvel indulunk. Hiszen fontos, hogy legalább egy idegen nyelvet biztonsággal tudjon használni az a száznegyvenezer fiatal, akiket a program egy évben érint – mondta a Magyar Hírlapnak a miniszteri biztos, hozzáfűzve, hogy a későbbiekben ez a kezdeményezés kiterjedhetne például a spanyol nyelvre is.