Sokszor hallunk róla, de valahogy megfoghatatlan ez a kifejezés. Mi az a szabadgyök? Miért káros és egyáltalán: hogy kapcsolódik a stresszhez?

Azok a molekulák illetve atomok, melyek szabad elektronnal, vagy nyitott elektronhéjjal rendelkeznek a szabadgyökök. A veszélyességük abban rejlik, hogy rendkívül reakcióképesek, így nem is találhatóak meg hosszan a szervezetben, hanem valamihez kötődnek. Ilyenkor azonban nem a megfelelő anyagok jönnek létre, vagyis ezek az anyagok rombolják a szervezetet (bár nem mindegyik).

A legtöbb esetben a sejtmembránban tesznek kárt, illetve a DNS kettős spiráljában. Stressz hatására pedig az ilyen szabad elektronnal rendelkező anyagok létrejötte sokszorozódik.

Meddőség és szabadgyökök

A stressz sajnos összefügg a meddőséggel is. A mai rohanó világban a stressz kikerülhetetlen, és ez sajnos a férfiak nemzőképességére is hatással van. A spermiumok sejtmembránja többszörösen összetett, telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezeket a zsírsavakat azonban a szabadgyökök jelentősen roncsolják azáltal, hogy szabad elektronjaikkal kapcsolódnak hozzájuk, meggyengítve ezzel a spermiumok sejtmembránját, vagyis életképtelenné téve magát a hímivarsejtet.

A stressznek, a helytelen életmódnak és a tápanyaghiányos állapotoknak köszönhetően mára a férfiak spermaszáma jelentősen visszaesett. Míg 30 évvel ezelőtt a normál spermaszám 200 millió/ milliliter körül alakult, mára a 60 millió/milliliter a reális szám. Sőt, tudósok szerint nem is olyan sokára a Földön több lesz a meddő férfi, mint a termékeny.

Nemsokára több lesz a meddő férfi, mint a termékeny.

Védtelenek vagyunk?

A szabadgyökök ellen a test nem védtelen. Ahhoz, hogy semlegesíteni lehessen őket antioxidánsokra van szükség. Ezek az anyagok a szervezetben az oxidációs folyamatokat - köztük a lebontó folyamatokat - gátolják, melyek közben bőven keletkeznek szabadgyökök - mondja Ratkó Tünde.

Antioxidánsok közül leginkább a C-vitamin ismerik az emberek, de ilyen hatása van az A- és az E-vitamin, a flavonidok, vagy éppen a likopin. Emellett sok mesterséges antioxidánssal is találkozhatunk. Ideális esetben ezeket az anyagokat az étkezéssel juttatnánk be a szervezetbe, és az antioxidánsok és szabadgyökök egyensúlya adná meg a rendszer megfelelő működését. Mára azonban az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, míg az oxidatív stressz a szervezetben igencsak megnőtt.

A férfiak meddőségének egy jelentős részében tehát pusztán arról van szó, hogy nincs megfelelő tápanyagellátottsága a szervezetnek, így képtelen kivédeni a mindennapok káros hatásait. Ezt pedig viszonylag könnyen orvosolni lehet a megfelelő táplálékkiegészítő készítménnyel. Azért csak viszonylag, mert a kiválasztott tablettának szerves, biológiailag aktív kötésben kell tartalmaznia a lehető legtöbb anyagot. Ezek a kötések ugyanis (praktikusan -citrát és -glükonát kötésekről van szó) akár 80%-kal jobb felszívódást, hasznosulást tesznek lehetővé, míg a termék komplexitása ezt a hatást tovább fokozza, hiszen az egyes anyagok segíthetik mások hasznosulását is.

Csak a vitamin?

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a meddőség hátterében nem csak a tápanyaghiány állhat. Lehet szó örökletes problémáról, betegségről, vagy akár anatómiai rendellenességről is, ám összességében azzal biztosan nem ártunk, ha a tápanyagellátottságon javítunk a szervezetben. Sőt, adott esetben a meddőséget kiváltó más tényezők (például hormonális eltolódás) kezelését is megkönnyíthetjük ezzel.

(fotó: Shutterstock)