Logikus alapelv mentén alakítják a családpolitikát – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, és elmondta, több gyermek több támogatást is jelent, mert nevelésük több feladatot ró a szülőkre. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a magánéleti döntésekbe az államnak nincs beleszólása, ugyanakkor észszerű, hogy amikor két ember előre vállalja gyermekek születését és ezáltal igényelnek egy támogatást, akkor feltétel a nagyobb garanciát jelentő házasságkötés.

A baloldal gyakori kritikája a kormány családpolitikájával szemben, hogy a kabinet jobban támogatja az általa preferált családmodellbe illő házasságban élőket és nagycsaládokat, mint az egy-két gyerekeseket, vagy éppen azokat, akik élettársi kapcsolatban nevelik gyermekeiket. Pedig a családpolitikai rendszer mögött logikus megfontolások húzódnak.

– Természetesen a több gyermek több támogatást is jelent, ahogy több gyermek nevelése több feladatot is ró a szülőkre. Számunkra tehát minden gyermek fontos, a felelős gyermekvállalás és gyermeknevelés minél nagyobb fokú segítése a célunk – nyilatkozta Novák Katalin családokért felelős miniszter, és hozzátette, hogy a fiatalokat a gyermekvállalás szándékától fogva segíti a kormány. – Erről szól a babaváró támogatás, a diákhitel-elengedés, az adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások. Ezek mindegyike elérhető már egy gyermek vállalása esetén is – sorolta a politikus.

Az Orbán-kormány egyik, elsőként bevezetett – és talán legfontosabb – intézkedése a családi adókedvezmény, ami a gyermekek számának növekedésével emelkedik. Emellett a babaváró támogatás és családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összege is magasabb lehet, ha több gyermek van a családban.

A CSOK esetében – ami kifejezetten az otthonteremtést szolgálja – egyértelmű az összefüggés: több gyerekhez nagyobb, drágább ingatlanra van szükség.

– A magánéleti döntésekbe az államnak nincs beleszólása, nem is avatkozunk be azokba – fejtette ki a miniszter, amikor arról kérdeztük, miért követelik meg a házasságkötést egyes támogatási formáknál.

Novák Katalin úgy fogalmazott:

Egy logikus alapelv mentén alakítjuk a családtámogatásokat: ha megszületett a gyermek, akkor is jár minden támogatás, ha a szülei nem házasok, sőt akkor is, ha egy szülő neveli, tehát semmilyen különbséget nem teszünk.

Amikor azonban arról van szó, hogy két ember előre vállal gyermeket, és erre az elköteleződésre való tekintettel igényelnek egy támogatást, akkor feltétel a házasság – mondta a politikus, és hozzátette:

– Ez egyfajta garancia, aminek jogi értelemben is vannak következményei. Ha azonban a gyermek már megfogant, a harmadik hónap után a szülők kapcsolatától függetlenül jár minden támogatás.

Akik házasságot kötnek, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt gyermekeik felnőtté válásáig

A statisztikák szerint a házasságkötés valóban pluszgaranciát jelent a családok stabilitása szempontjából. Akik házasságot kötnek, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt gyermekeik felnőtté válásáig (illetve természetesen tovább is). Az olyan családtámogatási formák esetében, ahol a támogatást igénylő párok még meg nem fogant gyermekek vállalására tesznek ígéretet, ezért észszerű megkötés, hogy csak házastársak vehessék igénybe azokat. A babaváró támogatás esetében – ami deklaráltan a gyermekvállalást hivatott ösztönözni – tízmillió forintos támogatást kapnak a családok három gyerek születése esetén, így érthető, hogy az állam a lehető legnagyobb garanciát szeretné arra, hogy meg is születnek a gyerekek.

A CSOK-nál is a jövőben születendő gyermekek után a házasoknak jár jelentős támogatás. Ezt a konstrukciót azonban már meglévő gyermek után is lehet igényelni, és ebben az esetben természetesen nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek.

(fotó: Shutterstock)