Novák Katalin az InfoRádióban a legjobb hosszútávú befektetésnek, és egyben értékválasztásnak nevezte a családtámogatások folyamatosan bővülő rendszerét. Hangsúlyozta: az elmúlt 10 évben Európában leginkább Magyarországon nőtt a gyermekvállalási kedv, és 40 éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint tavaly.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a különböző támogatások egymásra épülnek, és egyszer minden kedvezményt igénybe lehet venni, az egyes elemek nem ütik egymást. Hozzátette: úgy alakítják ki a támogatásokat, hogy minimalizálják a visszaélés lehetőségét. Példaként említette, hogy a felújítási támogatás kifizetése után a Magyar Államkincstárnak 180 napja van arra, hogy ellenőrizze, valóban elvégezték-e a munkákat.

Felhívta a figyelmet, hogy készül egy olyan online kalkulátor, amely személyre szabottan, az egyéni élethelyzetekhez igazodva segít kiszámítani a kedvezményeket.

Kitolt határidők, személyijövedelemadó-mentesség a 25 év alattiaknak

Novák Katalin az InfoRádióban azt mondta, a családok számára talán az egyik legnagyobb nehézség, hogy egy éve élünk a megváltozott körülmények között. Ha nem lett volna a nyári fellélegzés, a családtagok közül sokan nem is tudtak volna egymással személyesen időt tölteni. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a magyar családok mégis megerősödve tudnak kikerülni ebből a helyzetből, ha gazdasági segítséget kapnak.

„A mostani helyzet rámutatott, milyen fontos számunkra a család” - fogalmazott. Novák Katalin hangsúlyozta: "Érezniük kellett a fiataloknak, a családalapítás előtt állóknak vagy a gyermeküket egyedül nevelőknek, hogy törődünk velük."

Emlékeztetett, hogy a kormány kitolta a határidőket, hogy mindenki, akit érint, igénybe tudja venni például a Babaváró támogatást, az Otthonteremtési támogatást, a CSOK-ot vagy a Nagyszülői GYED-et. Hozzátette: a jövő évtől bevezetik a 25 évnél fiatalabbak személyijövedelemadó-mentességét. Szerinte erre szükség van ahhoz, hogy a fiatalok megvethessék a lábukat, és elkezdhessék az életüket.

(illusztráció: Shutterstock)