Kardosné Gyurkó Katalin egyike volt azon családszervezeti vezetőknek, akiktől a miniszterelnök márciusban tanácsot kért az újraindítással kapcsolatban. Akkor Orbán Viktor azt mondta, fontos kitalálni, hogy miként tudja visszanyerni az ország a magabiztosságát és az életkedvét. A családszervezetek azt javasolták Orbán Viktornak, hogy nyáron már lehessen táboroztatni, nagyon sok család ugyanis kimerült az otthoni online oktatás miatt.

– A közösségi élményeket fontos lesz pótolni – hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin a Magyar Nemzetnek.

A több mint harminc éve működő családszervezet vezetője szerint korábban nagyon vegyes volt a kép, a családok egy jó része nyitni szeretett volna, mert egyszerűen elfogyott az erejük, elfogyott a lehetőségük, és szükségük van arra, hogy megnyissák az óvodákat, iskolákat, ezzel biztosítva számukra a gyerekfelügyeletet is. – A nagycsaládosok másik része talán nincsen ekkora kényszerhelyzetben, és a szeretteit, illetve a saját maga életét féltve még tart a nyitástól – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

Beszámolt arról is, hogy most, amikor már mindenki számára elérhető közelségbe került a védőoltás – a héten is megerősítette az operatív törzs, hogy már az aktív korúakat is oltják –, nagyon sok család visszajelezte, hogy várja a vakcinát, és nem akar megfertőződni, amíg sorra kerül. – Most nagyobb félelem van az emberekben, mint egy évvel korábban – vélekedett az elnök.

– A nagycsaládosok között is vannak egyedülálló szülők, vagy előfordul olyan helyzet, hogy mindkét szülő az egészségügyben dolgozik, nem tudnak többet lenni otthon. Sok olyan munkakör van, ami otthonról egyszerűen nem végezhető, ezek a családok tényleg várják a nyitást, hogy menjenek a gyerekek óvodába és iskolába – fejtette ki Kardosné Gyurkó Katalin.

– Most nagyobb félelmet érzek, de érzem a nyomást is – összegezte Kardosné Gyurkó Katalin.