– Nagyon szigorú kritériumrendszer alapján minősítjük mind a munkahelyeket, mind pedig a szolgáltatóhelyeket. Lényegében egy tanúsítványt ítélünk oda a hozzánk jelentkező szervezeteknek. A regisztráló szervezeteknek egy előszűrő kérdőívet kell kitölteniük, mi ennek alapján már fel tudjuk mérni azt, hogy náluk valóban vannak-e családbarát intézkedések – ismertette Dr. Szuromi-Kovács Ágnes a Családbarát Védjegy minősítési rendszerét. 

– Az MTVA-nál például érdemes kiemelni, hogy számtalan módon segítik a rugalmas munkavégzést, ami rendkívül fontos a családoknak, különösen a mostani időszakban. Fontos az otthoni munkavégzés biztosítása, a részmunkaidő, adott esetben a rugalmas munkaidőbeosztás. Úgy láttuk, hogy az MTVA például ezekben igen előkelő pontszámot, helyezést ért el – mutatott rá az ügyvezető a legújabb díjazott eredményeire.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes arról is beszélt, hogyan változott a családbarát szemlélet az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán kitért arra, miért éri meg családbarát munkahelyet működtetni.  

– A mostani időszakban különösképpen látjuk, hogy a dolgozói elkötelezettség nagyon megnövekedett azoknál a munkahelyeknél, ahol családbarát intézkedéseket vezettek be, miként azt is látjuk, hogy ha valaki családbarát szolgáltatásokat tud nyújtani, akkor annál magas a visszatérő vendégek, kuncsaftok száma. Tehát, miközben látszólag nagy áldozatot követel egy cég vagy egy szolgáltatóhely oldaláról, hogy családbarát legyen, azt látjuk, hogy ez maximálisan megtérül. Egyrészt a dolgozói hatékonyság nagyon megnövekszik, másrészt az elkötelezettség hosszú távon kifizetődik – fejtette ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, aki egyetértett azzal a műsorvezetői megfogalmazással is, miszerint Magyarországon lassan sikk lesz családbarát munkahelynek lenni. 

A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról is beszámolt, milyen segítséget kaphatnak azok a vállalkozások, intézmények, amelyek még nem teljesítették a családbarát kritériumokat, de szeretnék.

– Azoknak a szervezeteknek, amelyek még nem érték el a minimális kritériumokat, különféle képzésekkel és felvilágosító anyagokkal tudunk szolgálni. Bátran lehet hozzánk jelentkezni, keressenek minket, még akkor is, ha valaki úgy érzi, hogy még csak most indult el ezen az úton.