Ebben a tanévben életbe lép a felsőoktatási felvételi szigorítása, ám egyelőre sem a nyelvi kurzusokra beiratkozók, sem a nyelvvizsgára jelentkezők száma nem ugrott meg – mondta a Magyar Nemzetnek a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke. Rozgonyi Zoltán szerint nem mutatkozik érdemi létszámemelkedés a nyelviskolákban sem.

– Országosan nem nőtt a vizsgázók száma. Sőt tavalyhoz képest talán még némileg csökkent is, bár ennek részben az az oka, hogy 2018 elején lépett életbe a sikeres vizsgák díjának visszafizetéséről szóló kormánydöntés – magyarázta a szakember.

Ettől a tanévtől valamennyi felsőoktatási alap- és mesterképzés bejutási feltétele minimum egy B2-es szintű komplex nyelvvizsga és legalább egy emelt szintű érettségi. A felvételi jelentkezés határideje február közepén lesz, így nincs már sok ideje annak, aki nem rendelkezik a szükséges bizonyítvánnyal.

Rozgonyi Zoltán szerint a hátralévő öt hónap egyébként is kevés lenne, hogy áthidalják azt a szakadékot, ami az új követelmények és a tanulók többségének tudása között van.

– Aki olyan tudásszinten áll, hogy a középszintű „sima” nyelvi érettségit le tudja tenni mondjuk közepes vagy jó eredménnyel, annak a B2 szint eléréséig biztos, hogy több mint egyévnyi nyelvtanulásra van még szüksége. Sőt, egy év akkor is kell, ha valaki kizárólag a nyelvvizsga megszerzésére koncentrál. De a középiskola utolsó éve ennél sokkal feszítettebb, hiszen a többi tantárgyból is fel kell készülni az érettségire, illetve a felvételi vizsgákra. Ilyen körülmények között biztos, hogy még több időre van szükség – tette hozzá az egyesület elnöke.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Bizottságának (NYAK) adatai szerint egyébként a tavalyi évben harminchárom nyelvből összesen 120 566-an tettek valamilyen szintű nyelvvizsgát, közülük csaknem nyolcvanezren jártak sikerrel.

A felsőoktatásba felvételizők közel fele rendelkezik nyelvvizsgával. A Magyar Nemzet érdeklődésére az Oktatási Hivatal közölte: országszerte jelenleg 26 akkreditált nyelvvizsgaközpont van, amelyek együttesen 455 különböző helyszínen szerveznek nyelvvizsgákat.