A Magyarország által szervezett esemény a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (International Olympiad of Astronomy and Astrophysics, IOAA) történetének eddigi legnagyobb olimpiája lesz, melyen 47 ország 55 csapata, 227 versenyzője és 92 csapatvezető vesz részt.

Az olimpikonok több fordulóban mérik össze tudásukat. Lesz elméleti forduló, adatfeldolgozás, éjszakai, valamint nappali megfigyelés, planetárium feladat, csapatverseny. A versenynapokon kívül az olimpikonok, a csapatvezetők és a nemzetközi zsűri tagjai megismerkednek hazánk nevezetességeivel, továbbá színvonalas kulturális programokon vesznek rész – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2018-ban és 2019-ben összesen 198 millió Ft-ot biztosított a kormányzat az eseményhez, emellett 2019-ben a Nemzeti Tehetség Program forrásából pályázati úton 100 millió Ft biztosítja a nemzetközi versenyszabályzatban lefektetett feltételeknek megfelelő színvonalú olimpia megrendezését.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft., a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, a Pannon Egyetem, és az SZTE Bajai Obszervatórium szakmai és szervező munkája alapozza meg a – reményeink szerint – a sikeres és színvonalas olimpiát – tudatta a tárca.