A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Lechner Tudásközpont által létrehozott, folyamatosan bővülő adatbázisban 96 családiház-terv között lehet böngészni, amelyek közel feléhez már a helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentáció is elérhető. A Katalógusról a Lechner Tudásközpont ügyvezetőjével, Kolossa Józseffel beszélgettünk.

Mik a legfontosabb szempontok egy családi ház építésénél, átalakításánál?

Sok legfontosabb szempont van, és ezek időben nem egyszerre jelentkezenek. Az első, hogy az családnak tetsszen a terv, ha ez nincs, akkor nem megy előre a projekt. Fontos, hogy vállalható költségkereten belül valósuljon meg az építkezés. Amikor megvan a terv és a költségvetésbe is belefér, akkor bevillannak a félelmek, az aggodalom, mikorra és milyen minőségben készül el a ház. A költség és a kivitelezés mentén, a korában megszeretett ház átalakulhat, hogy gazdaságosabb legyen, de végül visszakanyarodik a folyamat az elejére: tetszik-e az a ház, amiért annyit küzdöttünk. Előtérbe kerül a megbízhatóság, az egyszerű, de időtálló minőség kérdése, ezért a jó példa szerepe elsődleges, ezt kínálja a Nemzeti Mintaterv Katalógus.

Hogyan született a Nemzeti Mintaterv Katalógus ötlete?

A Magyarország épített és természeti környezetének megújítását célzó, átfogó építésügyi programunk egyik eleme a Nemzeti Mintaterv Katalógus, amelynek kidolgozását a Miniszterelnökséggel és Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkárral közösen kezdtük meg 2016-ban. Azt szerettük volna, hogy a szankcionáló szabályozás helyett a jó példa ereje hasson. Ez tulajdonképpen egy kulturális misszió, hogy az emberek megszeressék a magyar környezetre, kultúrára, tájra jellemző építészetet. A szaklapok többségében a nyugati típusú épületek kerülnek homloktérbe, ennek alternatívájaként szolgálnak a mintatervek.

Mivel könnyíti meg a Nemzeti Mintaterv Katalógus a családok életét?

A katalógus elsődlegesen a választás lehetőségét kínálja. A széles spektrumú, magas építészeti minőségű munkával készült mintatervek összehasonlíthatóak, több feltétel szerint szűrhetőek, így nem csupán a kívülről készült, utazási fotók alapján kezdődhet meg a tervezés. A költségek, a szükséges építőanyagok mennyiségének ismerete megnyugvást ad, amit azok tudnak igazán értékelni, akik már végigküzdötték magukat egy családi ház felépítésén.

A mintatervekkel átláthatóvá és kiszámíthatóvá válik az építési folyamat. A tervek minősége önmagában megnyugvást jelenthet, hiszen a tervhiba lehetősége fel sem merül. Minden kérdésben segítséget nyújt a Lechner Tudásközpont, emellett a mintatervkatalogus.hu honlapról elérhető Tervezési segédlet és Adaptációs iránytű magas szintű szakmai rálátást biztosít a család számára, így megszűnik a kiszolgáltatottság, az építkezni vágyók tudatosan állhatnak az építkezés elé.

Hogyan lesz otthon a tervekből?

Az építészeti és szakági tervek a Nemzeti Mintaterv Katalógus oldaláról ingyenesen letölthetőek a felhasználási szerződés megkötését követően. A terv élete az adaptációval kezdődik, amely során a kiválasztott mintaterv a helyi elemekkel gazdagodik. A helyszínhez adaptálás során, az építész és további szakági tervezők segítségével, nagy körültekintéssel kell megvizsgálni, hogy a kiválasztott terv hogyan illeszkedik a telek egyedi adottságaihoz, a szomszédos épületekhez, a települési viszonyokhoz, a napsütés és a hanghatások hogyan működnek. Ha rendelkezésre áll a telek, valamint az adaptálást végző tervező építészt és kivitelezőt is megtalálta a család, folyamatos kivitelezés mellett akár háromnegyed év alatt is költözhetővé válhat a katalógusból kiválasztott otthon.

Miért jó ötlet az átalakításhoz a Katalógus?

A Nemzeti Mintaterv Katalógus a kockaházak átalakításához ad javaslatokat és ötleteket, amelyekre támaszkodva adaptáló építész segítségével egyéni verzió is kidolgozható. Az átalakítási tervek kifejezetten kreatívak, sokszínűek, sokoldalúak és több élethelyzethez illeszkednek. Gyakran a legnagyobb kihívás annak meghatározása, hogy pontosan mire is lenne szükség. Mennyibe kerülne még egy hálószoba, szükséges-e nagyobb nappali vagy egy új terasz hozzáépítése anyagilag megéri-e. Ennek eldöntésében is segítenek a mintatervek, az átalakítás előtt állók könnyebben el tudják képzelni, hogy mi lenne ha.

Mennyit lehet spórolni a tervek használatával? Mit jelent a bekerülési költség?

A Nemzeti Mintaterv Katalógus igazi értéke a kiszámíthatóság. A tervezési program helyes kiválasztása több tíz millió forintot is érhet. A bejárható panorámafelvételek segítségével már az adaptációs szakaszban látszik, ha elég egy kisebb nappali, más elrendezésre, nagyobb konyhára van szükség. A tervezettebb építési programmal már önmagában lehet spórolni, az építkezni vágyó családok nem vállalják túl magukat, nem építettnek túl nagy házat, amelynek üzemeltetési költségei később nehézséget jelenthetnek.

A mintatervek mellett feltüntetett becsült bekerülési költségek új ház építése esetén a felépítés telek, bútorok és berendezési tárgyak nélküli, kockaházak átalakítása esetén az átalakítás költségét tartalmazzák. Egy tervcsomag 3 millió forint körüli összeget ér a kamarai díjszabás szerint, de a tervezési díj egyéni megállapodáson múlik az adaptáció során felmerülő kérések függvényben – ez a költség elszámoltatható a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretében. Az építkezéshez vagy átalakításhoz állami támogatásokat is igénybe vehet. A jogosultságokról és az igénybe vehető támogatási összegekről a Családtámogatási Kalkulátor segítségével tájékozódhat.