2019 első hat hónapjában Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében készült el az új lakások mintegy kétharmada – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványának adataiból.

Pest megyében a január-júniusi időszakban 1683 otthont adtak át, ami hatszázalékos, a fővárosban pedig 1356-ot, ami több mint nyolcszázalékos visszaesés 2018 első hat hónapjával összevetve.

A lakosságszám arányában kimagaslóan a legtöbb új lakással rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében ugyanakkor az egy évvel korábbival összevetve tíz százalékkal több, 1156 új lakóingatlan épült meg.

– A lakásépítések kiszámítható és növekvő száma nemcsak abban tud segíteni, hogy az ingatlanállomány minősége javuljon, de az új lakások növekvő száma az áremelkedést is képes megfékezni – idézte Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét a Magyar Nemzet.

– Ugyanakkor mindez katalizátora lehet a további fejlődésnek is, hiszen a több új lakás élhetőbb környezetet jelent a városba költöző munkavállalók számára. Azok, akik kevesebbet tudnak szánni lakáscélra, inkább a kisebb településeken építkeznek, hiszen itt az állami támogatásokat is jobban ki tudják használni – tette hozzá a szakértő.

Az elmúlt időszak látványos, évről évre megfigyelhető felfutása után – kisebb eltérésekkel – országszerte megtorpant a lakásépítések üteme: az év első hat hónapjában 45 lakással kevesebbet, 6472-t adtak át, mint 2018 első felében. A megyei jogú városokban tíz százalékkal nőtt, a többi városban viszont nyolc százalékkal csökkent a használatbavételek száma. A köz­ségekben mintegy négy százalékkal több lakás készült el.