A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.

A dm-drogerie markt az 1973-as németországi alapítása óta már 14 országban van jelen kozmetikumaival, egészségügyi cikkeivel, háztartási termékeivel. Hazánkban több mint 260 üzlete érhető el és csaknem háromezer dolgozót foglalkoztat. A női munkatársak aránya 80 százalék fölötti, a vezetők körében pedig 91 százalékos, ami országosan is egyedinek számít. A dm Magyarország ügyvezetője, Csoknyainé Horváth Gertrud immár 25 éve erősíti a szervezetet.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér? 

– A kereskedői vénámat és a kereskedelem, mint szakma szeretetét édesapámtól örököltem, a gének és a neveltetés egymást erősítették. A „mindent meg lehet oldani, csak akarni kell” hozzáállása egy életre szóló példa a számomra. A Külkereskedelmi Főiskola után Budapesten helyezkedtem el a Skálánál, de közben nagyon vágytam vissza szülővárásomba, Szombathelyre. A dm értékesítési területi vezető hirdetésre édesanyám talált rá, Ausztriából már ismertük az üzleteket. Felvételt nyertem, így kezdtem a pályafutásomat a dm-nél, ebben a nagyon összetett munkakörben, ahol sok munkatársért felelős az ember. Az inspiráló, motiváló vezetőknek és kollégáknak hála, gyorsan beilleszkedtem. Hamar lehetőségem nyílt részt venni osztrák személyiségfejlesztő tréningeken, ami az egyéni fejlődésemre és a dm-es attitűdömre is nagy hatással volt.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb? 

– Azt vallom, hogy az egyéni élethelyzeteket kell támogatni annak érdekében, hogy a munkatársak megtalálják az egészséges egyensúlyt a munka és a magánélet között. A baby boomerektől a Z generációig minden korosztályból vannak munkatársaink, ők közösen alkotják a dm-es közösséget. A generációk egymástól tanulnak, együtt fejlődnek elfogadásban, bölcsességben vagy akár a digitális magabiztosságban. Ennek hasznát szervezeti, de helyi közösségi szinten is látjuk.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe? 

– Általánosságban elmondható, hogy nemzetközi szervezetként, 14 országban tevékenykedve a szinergiát nagyon jól ki tudjuk használni, ez jelentősen befolyásolja a fejlődésünket. Rugalmasan állunk a munkatársakhoz, a részmunkaidő, illetve a központi irodákban a távmunka lehetősége maximálisan támogatott. Az üzlethálózatban a munkaidő-beosztás tervezésénél a munkatársaknak is lehetőségük nyílik a beosztás elkészítésére, így figyelembe vehetik a magánéleti elfoglaltságaikat. Részmunkaidős munkavégzésre vezetői beosztásban is van lehetőség. Ezen kívül a GYES-ről visszatérő kollégák ismételt munkába állást is támogatjuk. Bármely területről is legyen szó, igyekszünk saját ötleteinket, folyamatainkat megvalósítani és ezekkel élen járni. Bízunk abban, hogy ezzel mi magunk válhatunk a többi cég számára követendő, jó példává.

Családbarát szempontból miben egyedi az Ön által vezetett szervezet? 

– Egy párbeszédalapú kultúrában a vezetőnek elérhetőnek kell lennie, ez ad egy biztonságot a munkatársaknak, egy átlátható rendszert, amiben könnyű dolgozni, és amivel könnyű azonosulni. Feladatom, hogy a munkatársak komfortosan érezzék magukat. A dm-nél alapelv a kölcsönös bizalomra épülő, emberközpontú kultúra, ebben mindenképp egyedi a cégünk.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke? 

– Nagyon büszke vagyok az összes minőségi belső képzésünkre, melyek mind szakmailag, mind személyiségfejlesztésben támogatják a munkatársainkat, ráadásul saját kollégáink a trénerek. Amit a leginkább kiemelnék, az a drogerista képzés magyarországi bevezetése: több kollégának lehetősége volt Bécsben, német nyelven elvégezni ezt a képzést, mely alapján kidolgoztuk a magyarországi oktatást, elvégeztük az engedélyeztetési folyamatot, és 2018-ban el is indítottuk az első csoportot. Idén ősszel már a negyedik csoportunk vizsgázott le sikeresen. Jómagam már 25 éve erősítem a céget. Ennyi idő alatt rengeteg szép emlékre tettem szert, nagyon sok embert ismertem meg, legyen szó kollégáról vagy partnerről. Jó érzéssel tölt el, hogy a dm-nél sok 5-10-15-20-25 éve itt dolgozó, jubiláló munkatársunk van, ami megerősít abban, hogy itt valóban össze lehet egyeztetni a munkát a magánélettel.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az Ön számára? 

– Büszke vagyok arra, hogy a dm magyarországi piacra lépése óta elérhető a részmunkaidő lehetősége, amivel szívesen is élnek a kisgyermeket nevelő munkavállalóink. Szintén fontosnak tartom, hogy jól kidolgozott onboarding programmal fogadjuk a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamákat és mentorral, betanulási tervvel támogatjuk őket a munkába történő visszaintegrálásban. Családbarát szemléletünk megjelenik az üzletberendezési elemeinkben is, gondolok itt akár a bizonyos üzleteinkben elérhető szoptatósarokra, a gyerekeknek fejlesztett bevásárlókocsijainkra vagy a játéksarkokra. Szintén közel állnak hozzám a dm-es rendezvényeink, amelyeket munkatársainknak szervezünk, a dm Családi Nap vagy a Mikulás ünnepség, ahol a családunkkal közösen tölthetünk el együtt kellemesen egy napot. A dm Gyereknap rendezvényén és a dm Balaton Run-on pedig nemcsak munkatársként vehetünk részt a családunkkal, hanem a részvétel lehetősége mindenki számára nyitva áll. Fontosnak tartom, hogy a kollégáinkat nehéz élethelyzeteikben is támogassuk és képessé tegyük őket rugalmasan kezelni a változásokat, amelyben nagy segítséget jelentenek testi és mentális egészséget támogató intézkedéseink.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

– Legfontosabbnak azt tartom, hogy nyitottan hallgassák meg a munkatársak igényeit és illesszék a vállalati lehetőségeikbe. Emellett kiemelném még a rugalmasságot és a bizalmat, a nyílt és transzparens kommunikációt, amely segíti a kollégák eligazodását és biztonságot is nyújt nekik.

Ön személyesen mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között? 

– Azt gondolom, manapság már sokszor – főként az otthoni munkavégzés miatt is – összefolynak a határok, így fontos a tudatosság a témát illetően. Magam igyekszem jól megszervezni a napjaimat, a teendőket, előre tervezni – ebben nagyon hiszek, hogy fontos és szükséges –, és hatékonyan működni. Jó érzés, hogy számíthatok mind a családom, mind a munkatársaim segítségére.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”? 

– A vállalati üdülő sokszor érkezik kérésként, igényként. Ennek vizsgáljuk a lehetőségét.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok? 

– Az lenne az ideális, ha mindenki olyan munkát végezhetne, amelyet szeret, és amihez tehetsége is van. Mi ezt próbáljuk erősíteni. Sokkal jobban működő világban élnénk, ha minden vállalat és minden ember így működne. A fenntarthatóság (mindhárom pillért értve: ökonómiai, ökológiai, társadalmi) fókuszba helyezése mind céges, mind egyéni szinten.