További egy évvel kitolták a szigorúbb előírásokat az új lakóépületeknél: az úgynevezett közel nulla energiaigénynek eszerint csak 2022. június 30-tól kell megfelelni. Eredetileg már idén január 1-jétől csak az a lakás kaphatott volna használatbavételi engedélyt, amely megfelel e követelményeknek.

A járványhelyzet miatt azonban először 2021. június 30-ra, majd a napokban 2022. június 30-ra módosították a határidőt.

– A lakásépítéseknek további lendületet adhat a rendeletmódosítás. Ennek köszönhetően a családi házak egy része akár olcsóbban megépülhet az új határidőig, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolhat – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a koronavírus-járvány rövid távon ugyan még bizonytalanságokat okozhat, de a lakásépítésekben komoly élénkülésre lehet számítani.

A hirdetési oldal elemzése szerint az idén majdnem háromszor akkora volt az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet felfutása leginkább a családi vagy iker- és sorházak iránti érdeklődésnek köszönhető – 2021 az első olyan év, amikor nagyobb az érdeklődés az új házak, mint az új építésű társasházi lakások iránt. Balogh László kiemelte, hogy a családi házak kedveltségéhez nagyban hozzájárulnak az újabb családtámogatások és a karanténhatás is.

Az újlakás-piac a következő néhány évben élénk maradhat, mivel a 2022 végéig építési engedélyt kapó lakásokat 2026 végéig lehet a kedvezményes áfával értékesíteni. Balogh László szerint az Otthonteremtési támogatásokkal együtt ez azt eredményezheti, hogy évente akár 30-35 ezer új lakás is megépülhet.

(illusztráció: Shutterstock)