– Bizonyára sokan tapasztalják, hogy az építőiparban rendkívüli módon megemelkedtek az árak. Ez nem az Otthonteremtési támogatások miatt van. Ez egy nemzetközileg tapasztalható jelenség, tehát világszerte, Európa-szerte szinte mindenhol rendkívüli módon megemelkedett az építőiparban az alapanyagok ára – mondta a miniszter.

Hozzátéve, hogy ugyanezt tapasztalható Magyarországon is; szinte egyik napról a másikra is vannak áremelkedések. – Ennek az a hatása, hogy az a támogatás, amelyet például Otthonfelújítási támogatásként vagy Otthonfelújítási kölcsönként adunk, az a 3+3 millió forint, vagy a 10 millió forintos CSOK, nem ugyanarra elég, mint amire fél évvel vagy egy-két évvel ezelőtt elég volt – részletezte Novák Katalin.

Kijelentette: ez részben lehetne természetes is, de ez a mérték semmiképpen sem az. Ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy beavatkozik, a magyar emberek mellé áll ebben az ügyben is, és ennek a nagy áremelkedésnek gátat szab.

– Itt természetesen limitált a mozgásterünk, hiszen általában a piacba való beavatkozásnak mindig megvannak a maga korlátai. Mi ezen korlátok között a maximumot fogjuk megtenni annak érdekében, hogy az építőiparban az áremelkedést korlátozzuk, meggátoljuk, és hogy minél többre legyen elég az a támogatási összeg, amelyet megkaphatnak az emberek az Otthonteremtési program keretében – fogalmazott a családokért felelős miniszter.