Novák Katalin azt írta, a "családbarát kormány" 2010 óta azon dolgozik, hogy ne csak a gyermekek világnapján, hanem minden egyes napon jó legyen gyereknek lenni.

A családok életének könnyebbé tételét szolgálja egyebek mellett a családközpontú adópolitika és a gyermeknevelést érintő állami ellátási formák gyarapodása, az otthonteremtési, otthonfelújítási támogatások bevezetése, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, az ingyenes tankönyvek, az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés, az Erzsébet-táborok - sorolta.

"A gyermekek jólétének és az őket felnevelő családok biztonságának megerősítése a Fidesz-KDNP-kormány eredménye és továbbra is kiemelt célja. Míg a baloldali kormányok alatt a gyermekvállalás egyenlő volt az egzisztenciális kiszolgáltatottsággal, mára a családok biztosak lehetnek abban, hogy minden életszakaszban segítséget és támogatást kapnak a kormányzattól, amely továbbra is az eddigi vívmányok megerősítésén és kibővítésén dolgozik" - emelte ki Novák Katalin.

Hozzátette, hogy ennek újabb eleme egyebek mellett a gyed maximális összegének növelése, a gyod összegének minimálbér szintjére történő emelése és az, hogy a gyermeket nevelő szülők 2022-ben visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

A miniszter közölte: Magyarország a világelsők között van a családokra fordított támogatások GDP-arányos összegével, amely jövőre már eléri a 6,2 százalékot.

"A kormányzat minden intézkedésével azt támogatja, hogy a magyar gyermekek számára gondtalanul teljen a gyermekkor" - hangsúlyozta.

Jelezte azt is, hogy a gyermekek jogainak idei világnapján fotópályázat indul gyermekek számára Miért jó gyereknek lenni? címmel. Az esemény szervezője az Egyszülős Központ, a gyermekek által készített fotókat digitális formában várják.

A pályázati felhívás az Egyszülős Központ közösségi oldalain, valamint a pályázat fővédnöke, Novák Katalin családokért felelős miniszter Facebook-oldalán is elérhető - írta a miniszter.