A gazdasági napilap csütörtöki számában megjelent interjúban Novák Katalin példaként említette, hogy ha egy fiatal pár, amely gyermekvállalás előtt áll, és még nincs önálló otthona, igénybe vehetik a 10 millió forintos, szabadon felhasználható Babaváró támogatást, felvehetik hozzá a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, a CSOK-ot - akár már egy gyermek tervezése esetén is. De ha több gyermeket szeretnének, akkor még nagyobb összeggel kalkulálhatnak. Ráadásul a második gyermek után is igénybe vehetik a kedvezményes kamatozású CSOK-kölcsönt, akkor is, ha előre vállalják a gyermekeket. Emellett - ha új építésű lakást vásárolnak, vagy generálkivitelezővel építtetnek - élhetnek akár a teljes áfa- és illetékmentességgel is.

Babaváró támogatás, CSOK, CSOK-kölcsön

Novák Katalin beszámolt arról, hogy eddig összesen 83 ezer gyermek megszületését vállalták a családok a CSOK felvételéhez kötődően, ami nagyon jó hír. Mint ahogy az is, hogy egyelőre nem látszik, hogy a vállalások döntő része ne teljesülne. A három gyereket vállalók aránya - ahol tíz év van a vállalások teljesítésére - csak 5 százalék körül van, ami érthető, hisz kevés fiatal pár mer az indulás idején nagycsaládban gondolkodni - mondta.

Ezenkívül nagyságrendileg fele-fele arányban vállalnak a családok további egy, illetve két gyermeket. Ismertetése szerint figyelik a tendenciákat. Emlékeztetett arra, hogy már a jogszabály megalkotásakor is különösen figyeltek arra, hogy rendelkezésre álljanak méltányossági eljárások például azok számára, akiknél egészségügyi okok akadályozzák a vállalások teljesítését. Ugyanakkor ott, ahol már megszületett a gyerek, egy családtámogatási kedvezmény esetében sem tesznek különbséget a házasok, az élettársi kapcsolatban élők, az egyedülálló szülők vagy épp a mozaikcsaládok között, ők is igénylők lehetnek.

Otthonfelújítási támogatás

Ami az Otthonfelújítási támogatást illeti, komoly fehérítő hatással lehet számolni - hiszen csak számlaalapú teljesítést lehet elszámolni, ráadásul a szabályok szerint anyag és munkadíj jellegű kifizetésekre is szükség van a támogatáshoz. Azoknak, akik a koronavírus miatt elvesztették a munkájukat, a most meginduló felújítások munkalehetőséget kínálnak. A nagyobb kereslet és az emelkedő szolgáltatási árak abban is segíthetnek, hogy azok az építőipari szakemberek, akik eddig külföldön dolgoztak, most már itthon is megtalálják a számításukat. Végül pedig azt se felejtsük el, hogy a szakemberek is családban élnek, így ők is igénybe vehetik a családtámogatásokat - sorolta.

Novák Katalin arról is szólt, hogy az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem benyújtására 2022 végéig van lehetőség, azaz van idő megtalálni a beruházót. Ami a támogatást illeti, ott utófinanszírozást vállaltak, vagyis ha most jön a fűtésszerelő, de a festő majd csak hónapok múlva érkezik, addig is lehet gyűjteni a számlákat.

"Amit előretekintve mondhatok: amíg polgári kormánya van az országnak, addig a családtámogatások folytatódnak" - hangsúlyozta Novák Katalin.

(illusztráció: Shutterstock)