Balázs kérdése: Ha a szülőknek egyáltalán nincs bejegyzett tulajdonjoga, hanem a gyermekeknek van összesen 100%-uk a felújítani szándékozott ingatlanon, akkor igénybe tudjuk venni a támogatást?

Válasz: Igen, feltéve, hogy kiskorú gyermekekről van szó, hiszen az az előírás, hogy a kiskorú gyermekeknek és a szülőknek összesen legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

Ernő kérdése: A bontási költségre elszámolható-e a támogatás - például kémény vagy meglévő kerítés elbontására - és a keletkező hulladék elszállítására, majd az új kerítés felépítésére?

Válasz: A válasz itt a kérdés második felében rejlik, hiszen ha újat építenek valami helyett, ha új kerítést, új kéményt építenek, akkor a bontási költségeket és akár a szállítást is elszámolhatják ezen a jogcímen. Tehát külön-külön nem, hanem az új építésével együtt elszámolhatják a bontást és a szállítást is.

Noémi kérdése: A konyhában a munkalap cseréjére igényelhető-e a támogatás? Ha igen, akkor ez esetben minek kell szerepelnie a számlán, hogy elfogadják? Egy különálló konyhai gép, például hűtő cseréjére igényelhető-e, vagy csak a beépíthető hűtőre?

Válasz: A konyhabútor részének a cseréjére elszámolható, ha ez szerepel a számlán. Emellett a konyhabútor csere anyagköltsége és vállalkozói díja is szerepelhet a számlán. Ami pedig a beépített vagy nem beépített konyhai gépeket illeti, itt mindig a beépítés a fő szabály. Tehát a beépített konyhagépekre igen, a nem beépített, különálló konyhagépekre nem vehető igénybe az Otthonfelújítási támogatás.

Renáta kérdése: A Magyar Államkincstár 180 napig indíthat utólagos ellenőrzést. Mi történik abban az esetben, ha ez idő alatt eladja valaki az ingatlant? Nem számít jogosulatlan igénybevételnek?

Válasz: Nem, ez már onnantól nem rajtuk múlik. 180 napig van lehetőség arra, hogy a Kincstár ellenőrzést indítson, amit a kormányhivatalok végeznek. Ha ők korábban eladják az ingatlant, akkor természetesen nem fogja őket ezért semmilyen retorzió érni.