csalad.hu - Miért tanuljon a gyermekünk zenélni?
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Miért tanuljon a gyermekünk zenélni?

Békési Erika
2019. júl. 15. 11:12
Kisgyermeket nevelünk

Kisgyermekkorban a zene az egyik legjobb intelligenciafejlesztő módszer! Ha nem is szeretnénk hivatásos muzsikust nevelni fiunkból-lányunkból, érdemes elgondolkodnunk a zenetanuláson.

Négy gyermekünkből három zenél: a cselló, a gitár és a hegedű 6, 5 és 4 éve költözött az életünkbe. A komolyzenével együtt, mert azelőtt mi sajnos nemigen találkoztunk ezzel a műfajjal. Azóta a ház különböző pontjain állomásoznak a kottatartó állványok, keressük a puha rongyokat és a gyantát a húrok karbantartásához, a fiaink pedig violin- és basszuskulcsokról egyeztetnek. Már szinte hagyomány, hogy időnként családi kiskoncerteket tartanak, persze ehhez az kell, hogy egyetértés legyen a kiválasztott repertoárban. És bár a gyakorlással néha fennakadások vannak, mi mindenképpen a zenélés mellett szavazunk, és ami a legfontosabb: a fiaink is így gondolják ezt!

A zenetanulás pozitívan hat a gyermekre

A zenéből, zenetanulásból fakadó nevelő hatást már az ókori görögök is ismerték, és szerencsére ma sincs ez másképp. Amikor Kodály Zoltánt arról kérdezték, mikor érdemes elkezdeni a gyermekek zenei nevelését, azt válaszolta: „9 hónappal a születése előtt”. Majd helyesbített: „Pontosabban kilenc hónappal az édesanya születése előtt.

Teljes az egyetértés abban, hogy a zenetanulás hasznos, fontos, sőt, mi több, jó lenne, ha mindenki élne vele. Hogy miért? Mert kizárólag jó hatásai vannak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt! A West Hamilton Egyetem kutatása szerint a hangszeres zenetanulás pozitív változásokat okoz az agy bizonyos területein, ezáltal javulnak a mentális képességek: a hangszeren való játék fejleszti az összpontosítást, a koncentrációt és pozitívan hat a memóriá