Mi az, amire munkájában és személyes életében különösen büszke az elmúlt év eredményei közül?

– Nézzünk egy-két konkrétumot ebből a mozgalmas évből! Szakmailag a Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozó volt az egyik olyan esemény, amire a mögöttünk hagyott évben büszkeséggel tekintek vissza. Harmadik alkalommal hívtuk össze a világból azokat, akik család-témában hozzánk hasonlóan gondolkodnak, és jó volt látni, hogy egyre többen vagyunk: a családokért dolgozó kormányzati, civil, egyházi és tudományos szereplők sokat erősödtek ez alatt az időszak alatt. Erre a két napra valóban Budapest volt a családok fővárosa: megtapasztalhattuk, hogy nem vagyunk egyedül, hogy értelme van a munkánknak, és nagyon jó volt itt magyarnak lenni! Hogy a legtöbbek által ismert Családvédelmi Akcióterv indulásán túli példát hozzak még fel, a 2019-es év egy másik fontos eredményeként értékelem, hogy nagyot tudtunk előre lépni az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik problémáinak feltárása és megoldása terén. Közel 4000 ilyen család van Magyarországon, akiknek a hétköznapok is komoly kihívást jelentenek, és nagyon jó érzés segíteni abban, hogy ezek a gyerekek és a hozzátartozóik is végre teljesebb életet élhessenek.

A személyes életemben kiemelném azt, amikor a kislányunk első kosármeccsén drukkolhattunk, nagyon jó érzés és új szülői tapasztalat volt, hogy az egész család egy mérkőzésen szurkolhatott érte. Három gyermekünkből kettő új iskolát kezdett, ahol jóval többet kell teljesíteniük. Szeretnék nekik többet segíteni, hogy könnyebben megbirkózhassanak az új kihívásokkal. Ha nem a képességeik szerint teljesítenek, azt a saját kudarcomnak is tekintem. Nem gondolom, hogy mindenkinek mindenből ötösnek kell lenni, de a képességeiket ki kell bontakoztatni, ebben pedig támogatnunk kell őket.

A Képmás szerkesztőségében többen is konzervatív feministának valljuk magunkat, ami egy családközpontú esélyegyenlőségi aktivizmust jelent. Nagyra értékeljük a kormány családvédelmi tevékenységét, mert sok más jó hatás mellett segít csökkenteni azokat a női hátrányokat is, amelyek az anyaságból adódhatnak. A 2019-es év egyik legfontosabb eseményének tartjuk, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a Családvédelmi Akcióterv elindulását.

– Ami a konzervatív feminizmust illeti: igen, kell támogatni a nőket. Hiszen szeretnénk, ha nem esne el valaki egy lehetőségtől csak azért, mert nő. A legnagyobb kihívást a nők életében az jelenti, amikor a családi és a munkahelyi feladatok ütköznek. Ezért igyekszünk itt nyújtani a legtöbb segítséget.

A Családvédelmi Akcióterv bejelentése – hiába tudtam, hogy miniszterelnök úr mit fog elmondani – még számomra is meghatározó pillanat volt. Sok helyről kaptam azt a visszajelzést, hogy mások is meghatottan ültek a tévé előtt a bejelentést követően. Számunkra az igazi munka csak ezután kezdődött. Nem mondom, hogy minden azonnal zökkenőmentes volt. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatására például a vártnál jóval több kérelem érkezett; előzetesen arra számítottunk, hogy egy év alatt körülbelül tízezren nyújtanak be igénylést, de már most húszezer felett vagyunk, pedig még csak fél év telt el. Ezért kezdetben nem olyan gyorsan ment az ügyintézés, mint szerettük volna, de igyekeztünk ezen változtatni. Bízom benne, hogy mindenki idejében hozzájut a támogatásokhoz.

A magyar családtámogatási rendszer nagyon sokszínű. Mennyire lehet az érintettekhez eljuttatni az információkat?

– Az egyik alapelvünk az, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen a támogatásainkat igényelni. Régen a szocpolnál például nagyon bonyolult rendszer működött, ma viszont az alapelv világos: minél több a gyermek, annál több a támogatás. Talán most már érzik azt a magyar emberek, hogy akik gyermeket terveznek, várnak, azok számíthatnak segítségre. Fontos, hogy minden új élethelyzetben – ha testvér érkezik a családba, ha iskolás lesz a gyermek, ha új otthont szeretne a család vásárolni vagy lecserélnék az autójukat – érdemes tájékozódni a lehetőségekről, mert szinte minden élethelyzetben ott állunk a fiatalok és a családok mellett és segítséget nyújtunk. Ha naprakész, hiteles és érthető információkra van szüksége valakinek, a csalad.hu oldalt ajánlanám. Könnyű kiigazodni rajta, és nem a jogszabályok nehezen érthető nyelvezetén, hanem a lehető legegyszerűbben olvashatók a részletek, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Csak a Családvédelmi Akcióterv kapcsán már több mint harmincezer telefonhívás érkezett. Tájékoztatást tehát mindenki kaphat, az pedig már rajta múlik, hogy él-e a lehetőségekkel.

Számtalan családi élethelyzet van, minden szituációra nehéz választ kínálni. A kepmas.hu oldalán egy cikk alatti kommentben például egy édesanya azt nehezményezte, hogy a diplomás gyed esetén a második gyermek születése előtt el kell mennie dolgozni ahhoz, hogy továbbra is jogosult legyen gyedre.

– Éppen decemberben módosítottuk az Országgyűlésben a diplomás gyed jogszabályi előírásait, így ez a kérdés idén már nem kérdés, megoldódott. Jogos felvetés volt, reagáltunk rá. Számos jelzést kapunk a különféle élethelyzetekben lévő családoktól, ez a módosítás is egy ilyen visszajelzés kapcsán született meg. A családpolitika kicsit olyan, mint a foci: mindenkinek van véleménye róla. Aminek én személy szerint örülök, hiszen ez biztosítja, hogy a visszajelzések eljussanak hozzánk, amelyeket aztán mérlegelni tudunk, és adott esetben be is építhetünk a támogatási rendszerbe. Folyamatosan figyelünk, és igyekszünk olyan fórumokat teremteni, ahol érdemben tudunk reagálni a felvetésekre. Az ügyfélszolgálatoktól is rendszeresen kapunk visszacsatolást, de a KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) is gyakran végez közvéleménykutatásokat a témában. A jogszabályok stabilitása és a kiszámíthatóság fontos, de szükség esetén az észszerűségnek és életszerűségnek megfelelően reagálunk.

2020 januárjától életbe lépett a nagyszülői gyed és a négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége. Létezik hasonló szabályozás más országokban is?

– Egyikre sincs igazán nemzetközi példa, bárhová megyek a világon, mindenütt csodálkoznak, ha ezekről beszélek. A négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége kapcsán sokan nem tudják, hogy élethosszig tart: tehát az az édesanya, aki a negyedik gyermekét várja, élete végéig nem fog személyi jövedelemadót fizetni a munkával megszerzett jövedelme után, minden más kedvezménytől függetlenül. Ez a jogosultság abban az esetben is létezik, ha valamelyik gyermekét esetleg elveszítette.

Az adómentesség közel negyvenezer édesanyát érint. Mindenki, aki ebben az élethelyzetben van, számíthat a támogatásra.

A nagyszülői gyed is valódi segítséget nyújt. Sok olyan nagyszülő van, aki még dolgozik, de szeretne több időt tölteni az unokákkal, miközben a szülő már visszamenne dolgozni. Ezzel az új támogatással most ez is lehetséges. Ha egy nagymama vagy nagypapa több unokával van otthon, minden unoka után jár külön-külön a gyed, sőt munkahelyi védettséget élvez: miután lejár a gyed, nem lehet elbocsátani.

Fontos számunkra az emberi élet védelme már egészen a magzati kortól. Milyennek látja az életvédelem helyzetét Magyarországon?

– Az emberi élet értékét ismerjük el azzal is, hogy a legtöbb családtámogatásra már akkor jogosultak a szülők, amikor még csak várják a gyermeküket. Minden emberi élet érték. Karácsony óta látható Az élet ajándék című kisfilmünk, amely egy édesanya várandósságát kíséri végig, és a gyermekvárás, valamint a gyermekszületés szép, néha vicces, néha nehéz pillanatait mutatja be.

Miért fontos ez? Mert az oktatás, nevelés hangsúlyos része az életvédelemnek: aki tudja azt, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik, akivel sikerül már gyerekkorban megértetni, hogy ez mekkora érték, az tisztelni fogja az emberi életet az első pillanattól az utolsóig. Én ebben hiszek.

Párhuzamba lehet ezt állítani azzal, hogy egyre tudatosabbak vagyunk a teremtett világ védelmével kapcsolatban is, amely szintén annak köszönhető, hogy egyre többet tudunk róla. Amíg nem tudtuk azt, hogy a környezetet szennyezzük, addig nem is tettünk ellene semmit. Ugyanígy, amikor még nem rendelkeztünk pontos tudással arról, hogy az anyaméhben már elindult az emberi élet, hogy a magzat egy élő és érző ember, addig nem volt mindenki számára egyértelmű, hogy védeni kell. Ma azonban már műtéteket lehet végezni a magzaton, az orvostudomány szinte mindent tud a méhen belüli létről, ezért azt remélem, ezeknek a tudományos tényeknek is köszönhetően egyre szélesebb kör számára válik világossá, hogy az embert ugyanolyan tisztelet illeti születés előtt, mint után. Ez ma már nem hitvita, hanem tény.

Az interjú folytatását elolvashatja a kepmas.hu oldalán.