A nagyobbik gyermek gyakorlatilag nem használja a Facebook chatfunkcióját, az emailezés pedig egy-egy alkalomtól eltekintve gyakorlatilag fel sem merül opcióként. Ehelyett különböző Viber-csoportokban tartják a kapcsolatot az osztálytársakkal, barátokkal, és persze ott a Snapchat és társai.

A Snapchatről nyilván mindenki hallott már, de e sorok olvasói közül valószínűleg elég kevesen használják. A gyermekeink viszont igen, így érdemes gyorsan átfutni, mi ez az alkalmazás, és hogyan tudjuk elősegíteni a biztonságos kommunikációt rajta.

Mi a Snapchat?

Nos, a Snapchat arra jó, hogy képeket, videókat, üzeneteket osszunk meg másokkal. Persze önmagában erre nem nagyon lehetett volna 20 milliárd dollár értékű vállalkozást építeni, hiszen ugyanezt tudja a legtöbb chatalkalmazás is.

A Snapchaten nem hagyunk digitális lábnyomot magunk után

A nagy újítás benne az, hogy elméletileg - és ezt fontost hangsúlyozni - a Snapchaten nem hagyunk digitális lábnyomot magunk után, hiszen minden üzenet a megnyitását követően 10 másodperc múlva törlődik. Kivéve az úgynevezett „történetek”, vagy videorészletek, melyek 24 óráig maradnak fent.

Tényleg eltűnnek az üzenetek?

Nem egészen. A szolgáltatás beindulása óta sok szakember próbált ennek utánajárni, és általában arra a következtetésre jutottak, hogy bizony a törölt üzeneteket vissza lehet hozni.

Emellett természetesen képernyőmentést is lehet csinálni, és akkor máris megmaradt a finoman szólva sem az örökkévalóságnak szánt üzenet (más kérdés, hogy ilyen esetben elvileg a Snapchat üzenetet küld nekünk).

Az ördög itt is a kisbetűs részletekben rejlik

Az ördög természetesen itt is a kisbetűs részletekben rejlik, ahol ott áll, hogy a cég megőrzi az utolsó 200 üzenetünket, amit elvileg csak a hatóságokkal osztanak meg, ha arra hivatalos megkeresés érkezik.

Mit művelnek a Snapchaten a srácok?

Túl azon, hogy videókat, képeket küldözgetnek egymásnak, számtalan jópofa funkció van rajta, amellyel például mindenféle szűrőket lehet használni, vagy átalakíthatják az arcukat, nagy szemeket varázsolhatnak maguknak, megnézhetik, hogyan néznek majd ki öregen, stb. Szóval buli.

Hogyan ellenőrizhetem, mi történik?

Egyrészt a My Friends beállítás lehetővé teszi, hogy a felhasználó csak az alkalmazáson belüli ismerősétől kapjon üzenetet. Ezt nem árt, ha minden gyermeknél bekapcsoljuk (ha már itt tartunk, elvileg a Snapchatet 18 év alatt csak szülői beleegyezéssel használhatják a 13 évesnél idősebbek). Ezzel kiszűr(het)jük a spameket, és a nem nekik való tartalmakat.

Ne küldjenek olyan képet, amit esetleg később megbánhatnak

Nyilván fontos az erős jelszó, és azt is el kell nekik ne küldjenek olyan képet, amit esetleg később megbánhatnak, ne legyenek agresszívek másokkal, ne trollkodjanak, viszont szóljanak, ha őket ilyesmivel zaklatják.

A Snapchatnek van egy gyermekváltozata, a Snapkidz, amely az összes olyan képmódosító funkcióval rendelkezik, mint a „felnőtt” variáció, csak éppen internetkapcsolat nincs hozzá, azaz a képeket sem elküldeni, sem fogadni nem lehet, csak lementeni.

Ha nagyon aggódunk, akkor telepíthetünk egy olyan szoftvert, aminek segítségével figyelemmel követhetjük a gyermek online aktivitását. Ennek azért a kétségtelen előnyei mellett megvannak a hátrányai, mást ne mondjunk, érdemes előtte alaposan átbeszélni a gyermekkel. Ez alapvetően bizalmi kérdés, amivel szerintünk nem szabad játszani.