Misszió, küldetés – ezt jelöli meg feladatként a honlapján. Miről szeretné, vagy miről kell meggyőzni az embereket? És pontosan kiket: a nőket vagy a férfiakat?

Az egész nyugati társadalomra jellemző, hogy a férfiak önhibájukon kívül hiányoznak a családjukból, sőt a társadalomból is. Először, amikor az iparosodás és az ezzel járó városiasodás a férfiakat a földekről a munkahelyekre vitte, arról győzték meg őket, hogy nekik kell pénzt keresni, nekik kell eltartaniuk a családot.

A család eltartása, működtetése két ember feladata.

Bedő Imre szerint ez tévedés. A család eltartása, működtetése két ember feladata: a nőé és a férfié. Ez az idők kezdete óta így van. Volt talán 50 olyan év, elsősorban Amerikában, amikor a férfi bére elegendő volt a család fenntartásához, de ma már ez nem igaz. A családok zöme nem él meg a nő bére nélkül. Az a baj – mondja Bedő Imre-, hogy közben a férfiakat átprogramozták, ők akarják eltartani a családot, ami lehetetlen. Emiatt kizárólag a munkahelyen vannak jelen. Végzetes, hogy hiányoznak a családokból, hiszen az értékeik átadására nagy szükségük lenne a fiaiknak és a lányaiknak is.

Milyen mintát ad egy férfi?

A kapcsolódási, a párkapcsolati és a magánéleti siker alapja az, hogy a nő mellett ott legyen a férfi. Mert ők nem csak külön-külön fontosak, hanem az együttműködésüket is tovább kell adniuk. Férfiak csak nőkhöz képest lehetünk. Az emberek másolás, minták alapján fejlődnek, tanulnak. A gyermekeknek, a fiataloknak meg kell ismerniük, mit tesznek hozzá a férfiak a nőkhöz, a nők a férfiakhoz. A baj most nagyon nagy. Gondoljunk csak bele, hogy 65-70 százalékra növekedett a széteső családok aránya. Ebből 50 százalék körüli a házaspárok válása, a többiek élettársi kapcsolatban éltek. A férfiak többsége kikerül a családokból, akik pedig kapcsolatban maradnak, nem járnak haza, dolgoznak. Elhagyták a pedagóguspályát is. Egyszerűen kimaradnak a jövő generáció neveléséből, ami rendkívül súlyos problémához vezet.

Bedő Imre azt mondja, az apa nélkül felnövő fiúk képtelenek kezelni egy hierarchikus rendszert. Példaként említette, hogy ha ezek a gyerekek elmennek fociedzésre, ott azért teljesítenek rosszul, mert nem tudják kezelni, hogy azt kell csinálni, amit az edző mond. A lányok pedig nem tudják, hogy mi várható el egy élő, hétköznapi férfitól.

Külföldi tudományos kutatás és a mi 8000 fős vizsgálatunk is igazolja, hogy a férfi mintát a filmekből és a magazinokból állítják össze a lányok. A rendező által instruált sztárszínésznek és a mesterséges élettörténeteket mutató celebek mércéjének pedig egyetlen épkézláb ember sem tud megfelelni.

Amikor a férfiakhoz szól, a nőkhöz is beszél

A férfiak menjenek haza a családjukhoz és vegyenek részt a házi munkában, a nevelésben, legyenek társai a nőnek.

A két nem egymás tükörképe – folytatja Bedő Imre. – Azt kérem a hölgyektől, becsüljék meg jobban a párjukat, ne engedjék el őket olyan könnyen. Ma az átlagos, természetesen hétköznapi házasságokra mondják rá, hogy tűrhetetlen. Mert a vágyak nagyok. Nem igaz, hogy minden férfit ki kell söpörni a házasságból. A házasságok felbontásának 73 százalékát a nők kezdeményezik. Érezniük kell, hogy nagyon nagy szükség van a férfi mintára, persze, ehhez az kell, hogy a férfiak menjenek haza a családjukhoz és vegyenek részt a házi munkában, a nevelésben, legyenek társai a nőnek. És fordítva. A városi ember számára a házimunka az egyetlen olyan terület, ahol együttműködhet a feleségével, jó példát mutathat a gyerekeinek. A munkahelyek távol vannak, a családból senki nem látja, hogy ő ott mit csinál. Ha a munkájáról beszél egy ember, akkor ő csak egy mesélő, és nem munkásember. A munkához való hozzáállást nem lehet átörökíteni úgy, hogy csak beszél róla. Meg kell fogni a porszívó csövét, meg kell pucolni a krumplit.

Ismerjük a problémát, látjuk a következményeit is. Mi a megoldás?

Három feladatot kell megoldani. Az egyik a férfiak munkahelyen kívüli családi és társadalmi felelősségvállalásának erősítése. Ma társadalmi téren is minden egyesületet, olyan rendezvényeket, amelyek kisebb közösségek életét befolyásolják, a nők szervezik. Meg kell erősíteni a férfi-nő közötti szövetséget. Globális szinten is óriási feszültség van a két nem között, és ez lecsorog a párkapcsolatok szintjére is. De ugyanilyen fontos terület a férfivá válás útjának újraindítása.A jó kapcsolathoz a feszültségeket le kell építeni

Bedő Imre szerint a két nem most versenyez egymással, amiből a férfiak ki akarnak hátrálni. A férfiak bűnbakok lettek, a nők meg áldozatok, ez pedig feszültséget és felháborodást szül mindkét oldalról. Ha felismerjük, hogy a munkahelyeken is dolgozni kell, de az igazi életfeladat mindkét félnek a család, akkor a konfliktus is megszűnik, vagy legalábbis csökken. És a cél mentén megszülethet az összefogás.

Említette a férfivá válás útjának az újra indítását. Ezt hogy kell érteni, és kinek a feladata?

A családi életre nevelés viszont hiányzik, szerintem ezt pótolni kell.

Mióta világ a világ a fiúkat teljesen más úton kell végig vezetni ahhoz, hogy a családi életben felelősséget vállaljanak. A munkahelyi felelősségről nem kell beszélni, mert az egész iskolarendszer arra készíti őket, fizetés nélkül ráadásul megélhetési gondok is felmerülnének, szóval ez a terület biztosított. A családi életre nevelés viszont hiányzik, szerintem ezt pótolni kell. Még néhány évtizeddel ezelőtt is a családi felelősségvállalásra felkészítés azt jelentette, hogy feladatok elé állították a fiúkat. Meg kellett mutatniuk, hogy képesek a kitartásra, az erőre, a probléma megoldásra. Ha ezt nem teljesítették, nem léphettek a férfiak körébe, és nem adtak hozzájuk lányt. Muszáj volt fát vágni, disznót ölni, hajnalban kelni az állatok etetése miatt. Ma a város ezt nem teszi lehetővé, nem kötelez semmire, nem ad feladatot. A számítógéppel játszó fiúcskák drámaként élik meg, amikor gyermekük megszületése után abba kell hagyni a harcot vagy a városépítést a laptopon vagy a telefonon, és le kell menni a közértbe pelenkáért. Ahhoz, hogy valaki családalapításra éretté váljon, belső erővel kell rendelkezni. Szeresse, kutassa a feladatokat, vegye észre a családi teendőket, és azokat önszántából akarja megoldani. Ez a férfi dolga. Ezt egészen kicsi korban kell elkezdeni, de ebben a nőknek is feladatuk van. Sok helyen háborús helyzet alakul ki otthon, ha az apa elvinné a fiát dolgozni, építkezni, fúrni, faragi. Ha ráadásul ezt úgy tenné, hogy korán reggel kell kelni, és még fizikai erőt is ki kell fejteni, akkor az anyukák kegyetlennek nevezik az apát. Ez nem jó. 200 évvel ezelőtt nem volt kérdés, hogy Józsika akar-e a nagypapájával, vagy az édesapjával fát vágni az erdőben és ennek lett az eredménye a felelősségét kereső felnőtt férfi.

Mi a helyzet a lányok nevelésével?

De a biztonságos életéhez, a helyes minták átvételéhez, a majdani boldoguláshoz a gyermeknek és a feleségnek is egy érett férfi kell.

Az egy könnyebb történet. A lányok is úgy nőnek fel, mint a fiúk. Ugyanúgy nem csinálnak semmit, sokan egy szalmaszálat sem tesznek keresztbe. Iskolába járnak, egyetemre mennek, külföldi tapasztalatot szereznek, a széltől is óvják a szülők. De amikor megszületik a gyermeke, ha soha életében nem takarított, akkor azt mondja, muszáj felporszívóznia, mert a kicsi kúszik, mászik. Akinek korábban jó volt a zacskós leves, a gyerekének bio répából fog főzni. A nő átalakulása a szüléssel elkezdődik azért, mert az ember hosszú időre magatehetetlen, teljesen kiszolgáltatott csecsemőt szül. De a biztonságos életéhez, a helyes minták átvételéhez, a majdani boldoguláshoz a gyermeknek és a feleségnek is egy érett férfi kell.

Ön ideális férfi?

Bátran mondom, hogy ha nem is ideális, de én elég jó vagyok. Nagyon igyekszem, hogy az legyek, vaskézzel irányítom az életem és azt élem, amit mondok, amiről beszélek. Ebben rejlik a hitelességem is. Csíkszeredai vagyok, most Pomázon élek a családommal. Két lányom van, akik éppen megszülettek, amikor ennek a feladatnak neki láttam. Azt mondtam magamnak, ha szeretném, hogy 20 év múlva igazi férfiak legyeskedjenek körülöttük, akkor még ma munkához kell látnom és meg kell teremtenem a férfiak férfit nevelő szövetségét.

Hány évesek a lányok?

11 és 8.

Akkor még van egy kis ideje.

Hosszú az út, sok a feladat, de rajtam nem fog múlni!


(képek: Bedő Imre)