A helyzetünket – és az ábrándozást – megkönnyítendő, a januártól igénybe vehető Otthonfelújítási támogatás lehetővé teszi, hogy kialakítsuk és berendezzük álmaink nappaliját. A csalad.hu felkérésére Tribikné Deák Anna lakberendező szolgál számos hasznos és praktikus tanáccsal a felújítást tervezőknek.

A nappalinak a sokrétű funkciójából adódóan nemcsak otthonosnak és kényelmesnek, hanem kellően világosnak is kell lennie, éppen ezért érdemes körültekintően megtervezni a szoba világítását.

– Ha már eldöntöttük, hogy mire használjuk a helyiséget, mennyi fény szükséges a természetes világítás kiegészítéséhez és hogy milyen tevékenységekhez lesz szükség helyi világításra, alaprajzunkon jelöljük be a világítótestek helyét. Egy szakáruházban ezek alapján szakértő segítséget kaphatunk a beszerzésükhöz – javasolja a lakberendező.

– A központi világítás általában a szoba középpontjában van, de megváltoztathatjuk a helyét úgy is, hogy meghosszabbítjuk a zsinórt és a mennyezetbe erősített kampókon keresztül odavezetjük, ahol nagyobb szükség van rá. Mindenképpen legyen lámpa az étkező asztal fölött is. Dolgozósarok esetén asztali világításról kell gondoskodnunk, ide mindenképpen kerüljön több konnektor.

Variációk világításra

– Amennyiben megfelelő belmagasság áll rendelkezésünkre, készülhet álmennyezet, amibe spotokat építhetünk, karnis mögé rejtett világítást helyezhetünk el. Ez ott is indokolt lehet, ahol éppen ellenkezőleg: alacsony belmagasság miatt nem jöhet szóba függesztett lámpa elhelyezése. Itt jó megoldás, ha nem a teljes mennyezetet burkoljuk, hanem a különböző funkciójú terek fölé kerül csak álmennyezet.

Tribikné Deák Anna a hangulatvilágítással kapcsolatban is ad néhány hasznos ötletet.

– Felújítás alkalmával az új berendezési elvárásoknak megfelelően kialakíthatunk ún. fényköröket, amikor külön kapcsolhatók a falikarok, a mennyezeti spotlámpák. Csillárkapcsolónk legyen dimmelhető (szabályozható), így pillanatok alatt tudunk hangulatos fényhatásokat elérni. Munkáim során kiemelkedő szerepet szánok az asztali- és állólámpáknak. Ezek használatával könnyen kialakítható egy hangulatos olvasó-, vagy akár egy kézimunkázásra alkalmas sarok.

Egyre népszerűbb, de tényleg jó ötlet?

"Az amerikai konyhás nappalik hátránya a főzéssel kapcsolatos szagok terjedése."

A tapasztalat szerint az utóbbi időben egyre többen vetetik ki a falat a konyha és a nappali között, vagy költöztetik be a konyhát a lakás „szívébe”.

– Az úgynevezett amerikai konyhás nappalik nagyon elterjedtek nálunk – erősíti meg a szakember. – Előnye, hogy a konyhában tevékenykedők sincsenek elzárva a családtól, társaságtól. Hátránya azonban a főzéssel kapcsolatos szagok terjedése. A konyhai páraelszívók kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy a helyiség méretéhez ajánlott légköbméterszállítás megfelelő legyen. 50-60 m²-es helyiség esetén minimum 800–1000 m³/h teljesítményre van szükség. Zavaró lehet még a mosatlan edények látványa, ezt például egy parapet fal építésével orvosolhatjuk, amely rátakar a mosogatóra.

Építsünk-e kandallót?

Tribikné Deák Anna úgy véli, amennyiben elég hely áll rendelkezésre és kéményünk is van, vagy a felújítás folyamán megoldható az építése, továbbá, ha érzünk elég késztetést a tűzifa beszerzés, tárolás, a kandalló tisztítása terén, akkor mindenképpen. Ugyanakkor tekintettel kell lenni arra, hogy a kandallónak elég nagy a helyigénye, és 20 négyzetméternél kisebb szobában nem is mutat jól.

– Jó alternatíva lehet egy elektromos- vagy biokandalló beszerzése – teszi hozzá. – Utóbbiban egy speciális anyag ég, egyfajta alkohol, mely környezetbarát, biztonságos, és aminek használatához kémény egyáltalán nem szükséges. Látványuk emeli az otthonosság érzetét és melegséget áraszt.

Növények a nappaliban

A lakberendező szerint szobanövények elhelyezésével befolyásolhatjuk életterünk milyenségét, hangulatát. Kialakíthatunk üde, zöld felületeket, egy komplett „esőerdőt”, vagy kaktuszok, pozsgásak elhelyezésével sivatagi hangulatot imitálhatunk.

– Nagy általánosságban elmondható, hogy a növények az ablakok közelében érzik jól magukat, de az alacsonyabb fényigényűek, például a páfrányok, vitorlavirág, zamioculcas jól érzik magukat közvetett természetes világítás és mesterséges világítás mellett is – magyarázza a szakember. – Nagyobb helyiségekben jól mutat, ha azonos edényekben, akár csoportokat kialakítva helyezünk el magas pálmákat, különböző fikusz fajtákat, Dracaenákat. Kisebb szobákba inkább csak egy nagyot, vagy több alacsony, kisterjedelmű növényt rakjunk. Croton-nal vidámságot, színt vihetünk az enteriőrbe. Nagyon népszerű most a díszbanán, vadkakaó, kávécserje.

– Ügyeljünk arra, hogy a kaspók színben harmonizáljanak. Nem szép látvány, ha minden virág más színű edényben van. Műanyag kaspókat lehetőleg ne használjunk – ajánlja Tribikné Deák Anna.

– Jobb virágüzletekben nagyon szép szárazvirág-kompozíciókat találhatunk. A Feng Shui ugyan nem szereti („halott virág”), de mi ne legyünk ennyire szigorúak. Egy színben harmonizáló, szép edényben lévő, igényesen összeállított darab asztalaink ékessége lehet.

Helytakarékossági trükkök

"Kis alapterületű szobákban sok tároló helyet nyerhetünk beépített bútorokkal."

– Kis alapterületű szobákban sok tároló helyet nyerhetünk beépített bútorokkal – említ egy jól bevált praktikát a szakember. – Ezzel a megoldással ugyan lecsökkentjük az átrendezési lehetőségeket, ugyanakkor elrejthetjük a szem elől a kevésbé látványos, vagy ritkán használt dolgainkat. A mennyezetig épített szekrények frontját megtörhetjük nyitott részekkel, melyeket LED fényforrásokkal világíthatunk meg.

– Jó megoldás lehet a szoba teljes szélességében végigfutó fiókos alsó szekrények sora, melyen elhelyezhető a televízió mellett néhány mutatós dísztárgy is. Fölé zárt és nyitott polcos fali szekrényeket tehetünk, egészen a mennyezetig.

– Dobogó beépítésével is nyerhetünk helyet, melyen akár egy kanapé, akár egy dolgozó sarok is elfér. Alá rejthetünk tároló fiókokat vagy egy vendégágyat. Utóbbi lenyitható szekrényágy formában is kialakítható.

Leküzdhetjük a „hátrányokat”

– Alacsony belmagasság esetén optikailag tudunk javítani a helyzeten: világos színek alkalmazásával, függőleges csíkok festésével vagy csíkos tapétával, mivel a csíkozás felfelé viszi a tekintetet – javasolja Tribikné Deák Anna. – A mennyezet legyen fehér. Középmagas vagy alacsony bútorok elhelyezésével, egyszerű fehér függöny alkalmazásával fényt és teret adhatunk a helyiségnek.

– Kis ablakok esetében a nagyvonalú függönyözés segíthet: az ablak méreténél indokolatlanul szélesebb karnist és padlóig lógatott függönyt alkalmazva szinte fel sem fog tűnni, hogy egy pici ablak van a függöny mögött. Rejtett világítást is alkalmazhatunk a karnis mögött, ezzel azt az illúziót keltve, hogy a fény kintről jön – teszi hozzá a szakember.

(fotó: Shutterstock, privát)