Tovább bővült azoknak az 5000 lélekszám alatti településeknek a listája, amelyeken igénybe vehető a falusi CSOK. Ám a lehetőség ezzel nem ért véget, a családok emellé az Otthonfelújítási támogatást is igényelhetik, így további milliókkal bővül az otthonteremtésre fordítható összeg.

Kik és mire vehetik fel a falusi CSOK-ot?

– A falusi CSOK támogatás igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlásával egybekötött bővítésre, korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére, korszerűsítésére is. A vidéki otthonteremtésben gondolkozók élhetnek az áfa-visszatérítés és a kamattámogatás lehetőségével is. A felvehető összeg függ a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától.

Kérheti emellé a család az Otthonfelújítási támogatást?

– Igen. Egyik jogszabály sem zárja ki, hogy mindkét támogatást igényelhessék egyidőben a jogosultak, amennyiben a felújítási, korszerűsítési tevékenységek megoszthatók. Vagyis lehetőség van arra, hogy az egyik támogatásból például a nyílászárócserét hajtsanak végre, a másikból pedig a tetőcserét.

Milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni?

– A részletes feltételeket a jogszabályok határozzák meg. A gyermeket nevelő családok otthonteremtési támogatását az igénylő a Magyar Államkincstárhoz tudja benyújtani és utólagos támogatásként, vagyis a tevékenység megvalósítása után a számlák benyújtásával igényelhető a visszatérítés. Ennek során nyilatkozni kell arról, hogy korábban falusi CSOK támogatást igényelt-e a kérelmező. Amennyiben igen, úgy a falusi CSOK során vállalt tevékenységekre nem tudja beadni a számlákat. Illetve tájékoztatásul be kell nyújtsa a falusi CSOK költségvetését. Amennyiben korábban igényelné az otthonfelújítási támogatást, a későbbiekben lehetősége van falusi CSOK igénylésére is olyan korszerűsítési munkálatokra, amelyeket nem az otthonfelújítási támogatással valósított meg. Ebben az esetben a falusi CSOK összegét nem kell csökkenteni a korábbi támogatás összegével.

Akár egyszerre is igényelhető a két támogatás?

– Figyelemmel arra, hogy a két támogatási rendszer hasonló tevékenységekre vonatkozik, igénylésük a munkafolyamatok megvalósításától függ. Az otthonfelújítási támogatás utólagosan igényelhető, míg a falusi CSOK a felújítási munkák előtt, erre is célszerű figyelemmel lenni. Az otthonfelújítási támogatás a Magyar Államkincstáron keresztül kérelmezhető, míg a falusi CSOK továbbra is a hitelintézeteken keresztül.

Hány településen élhetnek az érdeklődők a falusi CSOK-kal?

– A támogatást korábban 2486, kormányrendeletben meghatározott településen igényelhették a párok. A lista idén bővült: januártól már 2678 településen elérhető a támogatás, amely hazánk 5000 lélekszám alatti településeinek több mint 93 százaléka.