Amikor a méh üregén kívül bárhol méhnyálkahártya sejtek jelennek meg, akkor endometriózisról beszélünk. Ezek a normálistól eltérően elhelyezkedő sejtek steril gyulladást hoznak létre maguk körül, és fájdalmat okoznak.

Miért ilyen ismeretlen ez a betegség?

Endometriózisnál még 15 évvel ezelőtt is igen gyakori diagnózis volt a „krónikus petefészek gyulladás”. A diagnózis alapját az adta, hogy a betegek időről időre fellángoló alhasi fájdalmakkal küzdöttek, lázuk mégsem volt, ráadásul a laboratóriumi vizsgálatok sem utaltak gyulladásra. A betegek jellemzően antibiotikumokat kaptak, mégsem gyógyultak meg. Ha pedig műtétre került a sor, a sebészek az alhasi szerveket súlyosan összenőve találták. Ma már hála a nagy teljesítményű ultrahanggépeknek sokkal pontosabban meghatározható a fájdalom eredete és oka.


Az endometriózis diagnózisa

A fájdalmak megjelenése, jellege már felveti a betegség lehetőséget, ahogy a véres vizeletnél is felmerülhet a gyanú. Amennyiben a sejtek a méh és a hüvely közelében helyezkednek el, a betegség akár egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálat során is felfedezhető, ám a legbiztosabb diagnózist a nagyon jó minőségű ultrahang vizsgálat nyújtja. Egy ilyen készülékkel a belek falán, a húgyhólyagban, vagy a hashártyán elhelyezkedő néhány milliméteres gócok is kimutathatóvá válnak - mondta Dr. Szakács Zoltán, a Duna Medical Center nőgyógyásza és meddőségi specialistája.


Gyermekvállalás

Az endometriózis megnehezíti a fogantatást, valamint gyakoribb a spontán vetélés is, de nem teszi lehetetlenné a gyermekvállalást. A csak a nemi szervekre lokalizálódó betegség műtéti kezelése után jó eséllyel lehetséges a természetes úton történő fogantatás, de a súlyos eseteknél (pl.: a húgyhólyagra, húgyvezetékre, a belekre is ráterjedő, és/vagy súlyos hasi összenövéseket okozó változatnál) javasolt a „lombikbébi” kezelés, mégpedig lehetőség szerint a műtétet követő három hónapon belül.


Nem gyógyítható

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan akár gyógyszeres, akár műtéti módszer, ami biztosan végleges gyógyuláshoz vezetne. A műtéti megoldás minden esetben egyénre szabott, és a legtöbb betegnél sajnos több alkalommal meg kell ismételni a beavatkozást. Ha a beteg még fiatal, és gyermekvállalás előtt áll, lehetőség szerint csak az elváltozást metszik ki. Idősebb korban, és ha a folyamatos fájdalom a mindennapi életvitelt is súlyosan zavarja, felmerülhet a petefészkek és a méh teljes eltávolítása. A legtöbb műtét napjainkban már laparoszkópia útján is elvégezhető.


Mit tehetünk ellene?

Sajnos az endometriózis megelőzésére nincs biztos módszer. Azonban az egészséges táplálkozás és a sport elősegíti a megelőzést, illetve a már kialakult betegségnél is enyhíti a tüneteket. Mivel az endometriózis kialakulását segíti a tüszőhormonok, vagyis az ösztrogének túlsúlya, a cél a túlsúly kialakulásának megelőzése. Továbbá érdemes csökkenteni a koffein- és alkohol bevitelt, valamint ajánlott száműzni az étrendünkből az előre elkészített és tartósított ételek fogyasztását.