A továbbtanulni készülőknek hiteles és pontos információkért a megújult felvi.hu oldalra érdemes ellátogatniuk, háromszázféle alapképzésből lehet válogathatni, 15 képzési területen, mesterképzésen pedig 450 féléből, emellett számos felsőoktatási szakképzés is várja a jelentkezőket.

Az Oktatási Hivatal közleményében azt írta: a felvételizők kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében jelentkezhetnek február 15-én éjfélig. A felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető. A felvételizőknek a véglegesítést követően legkésőbb február 20-án éjfélig hitelesíteniük kell jelentkezésüket Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal címére: 1380 Budapest, Pf. 1190.

Ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Az a jelentkező vehető fel alap-, illetve osztatlan mesterképzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú oklevéllel rendelkezik.

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél.

A jogszabályi minimumponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. A felsorolt ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. A ponthatárokat várhatóan július 21-én hirdetik ki.

Az érdeklődők januárban az Educatio szakkiállításon is megismerkedhetnek az egyetemek kínálatával.


(Fotó: Shutterstock)