– A nagy döntések mellett az apróságokra is igyekszünk odafigyelni annak érdekében, hogy a gyermekvárás és a gyermekvállalás minél inkább örömteli esemény lehessen – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

– Ügyet intézni nem nagyon szeret senki – fogalmazott. Elmondta, hogy most még sok időbe kerül a kisbaba okiratainak igénylése, az édesapáknak akár egy-két nap szabadságot is ki kell venniük, hogy elintézzék azokat az ügyeket, amelyeknek köszönhetően aztán a kisbaba okmányai a kezükbe kerülnek.

Februártól egyszerűbb lesz az ügyintézés

Novák Katalin közölte: ez jövő évtől megváltozik. Februártól ugyanis ha megszületik egy kisbaba, akkor szerencsés esetben úgy mehetnek haza a kórházból a szülők a babával, hogy viszik a kezükben a kisbaba TAJ-kártyáját, lakcímkártyáját és a személyi igazolványát is.

– Ezzel is igyekszünk egyszerűbbé tenni a gyermekvállalással kapcsolatos teendőket – mondta.

– Sőt, miután a kórházban nyilatkoztak és aláírtak egy papírt, ezt követően az anyasági támogatást és a családi pótlékot is elintézzük mi helyettük. Tehát nem kell ezután még további ügyintézésekbe bonyolódniuk – tudatta a családokért felelős miniszter.

Hozzátette: ha valaki esetleg nem kapná majd kézhez ezeket az ügyiratokat a kórházban, akkor pedig később postán megkapja.

– Bízom benne, hogy minél többeknek az életében jelent majd örömteli változást ez, amikor kisbabájuk születik – zárta üzenetét a családokért felelős miniszter.

(fotó: Shutterstock)