1. Priorizáljunk!

A gyermeknevelés állandó és egész emberes feladat, ám, ha okosan osztjuk be az időnket, az álmaink megvalósítását sem kell sutba vágnunk. Ehhez fontos, hogy időről időre priorizáljunk. Kérdezzük meg magunktól: „Mi a legfontosabb?” Legyünk szigorúak, és ami nem kerül a listára, egyszerűen felejtsük el. Nem biztos például, hogy a gyermekünknek a hét összes napján szüksége van valamilyen különórára. Válasszunk a csemeténk megkérdezésével egy kedvenc elfoglaltságot, a többit pedig engedjük el! A jó szülő az, aki megtanítja a gyermekeit a lényegre fókuszálni.

2. Használjuk ki jól az üresjáratokat!

A részsikerek tovább motiválnak

Az álmaink megvalósításához szükséges munka nem kell, hogy reggel 9 és délután 5 között történjen. Legyünk nyitottak az alternatív megoldásokra! Sok édesanya például hajnalban dolgozik, mások a délutáni alvásidőben, megint mások pedig este, amikor a kicsik már ágyban vannak. Higgyük el, ha mindössze napi 30-60 percet töltünk az álmaink megvalósításának tervezgetésével vagy apró részfeladatok elvégzésével, előbb-utóbb eljutunk a célig! A részsikerek pedig tovább motiválnak majd arra, hogy kihasználjuk ezeket az üresjáratokat egy kis munkára.

3. Iktassuk ki az időrabló tevékenységeket!

A Facebook-on, Instagramon szörfözés vagy a tévésorozatnézés pont olyan tevékenység, ami értékes időt vesz el attól, hogy az álmainkon dolgozzunk. A házimunka is sok időt felemészt, ezért két választásunk van: egy kicsit csökkentünk az igényeinken, vagy jobban beosztjuk az időnket. A száraz ruha a fregolin megvár akkor is, ha nincs azonnal kivasalva és összehajtogatva, és a gyermekeink is túlélik, ha nem kapnak minden este egészséges, bio hozzávalókból készült főtt ételt. Szintén rengeteg időt (és pénzt) spórolhatunk, ha megtervezzünk a bevásárlást és két-háromhetente megyünk csak el nagyobb mennyiséget venni, mintha napi szinten rohangálnánk valamiért a kisboltba. Az itt-ott elcsípett fél-egyórákat máris arra fordíthatjuk, ami számunkra fontos.

4. Ne a mindent vagy semmit elvét kövessük!

A kis célok megvalósítása tökéletes alap

Lehet, hogy jelen élethelyzetben nincs módunk butikot nyitni, de egy webshopon nyugodtan elkezdhetjük árulni a portékáinkat. Lehet, hogy nem vagyunk képesek megírni azt a fantasztikus történelmi regényt, amit évek óta tervezgetünk, de egy blogot vagy podcast csatornát könnyedén elindíthatunk. A kis célok megvalósítása tökéletes alapot fog adni a jövőben, amire remekül fogunk tudni építkezni.

5. Adjunk rá engedélyt magunknak!

Legyünk mi az elsőszámú példaképei!

Minden időt és energiát megér, amit az álmaink megvalósításába fektetünk. Emiatt egy percig se legyen bűntudatunk! Emlékszünk még, miről álmodoztunk gyermekként? Ezeknek az álmoknak oka volt! Ezek a lelkünk legmélyéről jövő vágyak nem véletlenül születtek meg bennünk. Ne hagyjuk elsorvadni őket! Amikor egy gyermek úgy nő fel, hogy azt látja, az anyukája megvalósítja az álmait, később ő is így fog tenni. Szeretnénk, ha a gyermekünk használná a tehetségét és nagy dolgokat vinne véghez az életben? Akkor legyünk mi az elsőszámú példaképei, és mutassuk meg neki, hogy kell ezt csinálni!


(borítókép: shutterstock)