Vannak olyan helyzetek, amikor igenis teljesen helyénvaló megszabadítani a fiatalokat a mobiltelefonjuktól, illetve más mobileszközeiktől – állítja Simon Henderson, a világhírű brit magániskola, az Eton College vezetője. A magániskolában szigorú rendszabályok vannak érvényben, a kilencedikes fiataloknak például kötelező éjszakára leadniuk a készülékeiket. 21 óra 30 perctől reggel háromnegyed nyolcig teljes mobilcsönd van, a tanulók nem szörfölhetnek a neten, chatelhetnek, de még közösségi oldalukra sem léphetnek fel. Ráadásul Simon Henderson azt mondja, mindezért az ifjak még hálásak is.


„Tudomásul kell vennünk, hogy a mai ifjoncok a nap 24 órájában, a hét minden napján online üzemmódban tartják készülékeiket, és így elérhetőek ők maguk is. Ez teljesen természetes számukra” – idézi az Eton vezetőjét a BBC. A mobilok időszakos „elkobzása” azonban csökkenti a fiatalokra nehezedő nyomást, hiszen nem kell azonnal és folyamatosan reagálniuk a történésekre, ismerőseik üzeneteire.


Éppen ezért a többség hálás az iskola lépéséért, mivel így kifelé azt kommunikálhatja, hogy azért kénytelen visszavonulni offline üzemmódba éjszakánként, mert a házirend tiltja a mobilozást. Simon Henderson azonban elismeri, hogy az intézmények és a szülők számára is nehéz nemet mondani, pontosabban betartatni az ehhez hasonló szigorú regulákat. A magániskolától azonban elfogadják.


Nem csoda, a fiatalok az elitképzőbe csak kimagasló tanulmányi eredménnyel, több éven keresztül zajló és több részből álló felvételi vizsga után kerülhetnek be. Ráadásul a kimagasló egyéni teljesítmény mellett jelentős anyagi terhet is jelent az Etonba járni: a tandíj évente nagyjából 30 ezer angol font, vagyis több mint tízmillió forint. Akinek akkora szerencséje van, hogy családja szerény anyagi körülményei ellenére ösztöndíjjal bejut az elitképzőbe, annak is csak a költségek 90 százalékát engedik el, vagyis évente egymillió forintnál többet kell befizetnie az iskola kasszájába. Cserébe azonban a fiatal a későbbi gazdasági, pénzügyi és politikai élet vezetői között töltheti középiskolás éveit, felbecsülhetetlen értékű kapcsolati tőkét szerezve.


Ilyen háttérrel könnyen érthető, miért nem zúgolódnak a fiatalok, és miért hagyják annyiban, illetve a szülők egyenesen támogatják a drákói szigort. A BBC beszámolója szerint a gyermekek családjai is tisztában vannak vele, hogy a fiatalokat fél tíz után már nem lehet hívni, nincs rövid szöveges üzenet és más kommunikáció sem, legfeljebb reggel, ébredés után. Simon Henderson azonban jelezte, vannak kivételek: minden egyes esetet és kérést egyenként vizsgálnak meg, és egyedileg döntenek az esetleges kedvezményekről, vagyis a mobil éjszakai megtartásáról.


A szülők egy része persze csak legyint a csúcsintézmény vezetőjének tanácsaira, hiszen „sokkal könnyebb mondani, mint csinálni”. A szabályt mégsem a különbözőség, vagy a fiatalok megtörése miatt vezették be, hanem kifejezetten a tanulmányi előmenetel javítása érdekében. A London School of Economics nemrégiben publikált kutatása szerint egy teljes extra iskolai héttel ér fel annak a hatása, ha egy intézmény kitiltja a tanterem falai közül a diákok mobiljait tanórák alatt. Négy különböző angol városban hasonlították össze a diákok teszteken elért eredményeit, és azt a megállapítást tették, hogy akiknél nem lehetett mobil hétköznapokon, azoknak átlagosan hat százalékkal voltak magasabbak a pontjaik.