Ez lesz a második év, amikor az állam pénzügyi támogatásának köszönhetően a diákok egy-egy világhírű egyetemen, Oxfordban, Cambridge-ben, a Harvardon vagy akár a King’s College-ben tanulhatnak a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram keretében. A 47 kiválasztott fiatalból 34-en most ősszel kezdik majd meg külföldi tanulmányaikat, 13-an pedig folytathatják a stúdiumukat az állami támogatással.– Vannak olyan tehetséges magyar diákok, akik azt vették a fejükbe, hogy a világ legjobb egyetemeire menjenek tanulni – mondta el Novák Katalin családügyi miniszter sajtótájékoztatóján. – Ez az ösztöndíj lehetővé teszi, hogy anyagi helyzettől és családi háttértől függetlenül a kiemelkedő képességű fiatalok komoly eredményeket érjenek el. Ők készek arra, hogy közösséget építsenek, a kint megszerzett tudást hazahozzák Magyarországra és gyarapítsák hazánkat. A tanulmányi költségek fedezéséért cserébe mindössze annyi az elvárás velük szemben, hogy a végzettség megszerzése után annyi időt dolgozzanak Magyarországon, amennyi időre ösztöndíjat kaptak.

“Négyzetre emeljük a tehetséget”

A diákok többsége az Egyesült Királyságban tanul majd, de a többi között Hollandiában, az Egyesült Államokban, Dániában, Portugáliában és Franciaországban is részt vehetnek egyetemi oktatáson a magyar reménységek. Elsősorban a természettudományos és a műszaki szakok dominálnak a diákok választásában, de a fiatalok érdeklődése rendkívül szerteágazó.

– Magyarország hisz a tehetségekben és támogatja őket – jelentette ki Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke, miniszterhelyettes, Stipi-instruktor.

– Olyan rendszert szeretnénk felépíteni, amely nem gyököt von a tehetségből, hanem négyzetre emeli. Azon túl, hogy a külföldi ösztöndíj egy kaland, mindig a magunk és hazánk megismeréséről is szól – fogalmazott a miniszterhelyettes.Befektetés az ország jövőjébe

A balatonszárszói kiválasztó táborban 68 kiemelkedően tehetséges és okos fiatal vett részt, közülük jelölték ki azt a 34 új diákot, aki ősztől külföldön tanulhat. A tábor meghívott instruktorai között szerepelt többek között a 127-szeres válogatott kosárlabdázó, Dávid Kornél, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Miklósa Erika operaénekes, Varga Viktória divattervező, Wolf Kati előadóművész és Novák Péter táborvezető.

A döntést egy háromtagú bírálóbizottság hozta meg, amely természetesen épített az instruktorok véleményére, de a saját benyomásaik is sokat nyomtak a latba. A bizottságban Ádám Veronika Széchenyi-díjas biokémikus, Dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgatója és Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora vállalta magára a döntést.

– Hálás feladatunk volt, mert fantasztikusan tehetséges fiatalokat ismerhettünk meg, de egyben hálátlan is, mert a 68-ból ki kellett választanunk 34-et – kezdte Ádám Veronika.

– Ez a program egy befektetés Magyarország jövőjébe olyan tehetségeknek, akikben megvan a készség arra, hogy figyeljenek egymásra, kapcsolatban legyenek egymással és a hazájukkal, és akikben megvan a szándék, hogy adjanak. A “Stipisek”, legyenek bárhol a világban, egy kapcsolati hálóban vannak. Olyan karaktereket, személyiségeket kerestünk, akikben megvannak ezek a tulajdonságok.

Világszinten is kivételes

– Volt olyan, aki a három nap alatt 20 percet aludt – adott bepillantást a táborba Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, Stipi-instruktor.

– Komoly figyelem, koncentráció és munkabírás jellemezte ezt az tábort. Karikó Katalin lehet mindenki előtt az élő példa, aki évtizedekkel ezelőtt ellehetetlenült itthon, de kikaparta magának a gesztenyét és a tudásának köszönhetően elérte a célját. Ő akkor még nem kapta meg a támogatást itthon, de a jövő Karikó Katalinjai már a magyar adófizetők pénzéből tanulhatnak. Világszinten is egészen kivételes ez a támogatás, amire tavaly rendre rácsodálkoztak az ösztöndíjasaink külföldi szobatársai.

A kiválasztott ösztöndíjas diákok neveit a Nemzeti Tehetség Központ honlapján teszik közzé.