A Családbarát Hely Védjegy üzleti gálán a munka-magánélet egyensúlyának megtartása iránt elkötelezett hazai szervezetek vezetői a családbarát szemlélet elmélyítése, a jó gyakorlatok megosztása érdekében ültek egy asztalhoz. A Családbarát Magyarország Központ Budavári Lovardában tartott szakmai, és egyben társasági eseménye innovatív megoldásokkal, figyelemreméltó személyes történetekkel szolgált a résztvevőknek. 

– Örülök, hogy az új szerepkörömben tartott első köszöntőmet egy olyan szervezet eseményén mondhatom el, amely a munka és a család összehangolását tűzte ki egyik fő feladataként – kezdte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. – A család az, ami mindannyiunkat összeköt. Magyarország vezetése is a családbarát kormányzásban hisz. Az elmúlt bő évtized intézkedései is ezt igazolják, hiszen elindult a családvédelmi akcióterv, három és félszeresére emelkedtek a családtámogatások és minden idők legnagyobb otthonteremtési programját indítottuk el. Idén a GDP 6,2 százalékát, mintegy 3500 milliárd forintot fordítunk a családokra, amely GDP-arányosan világviszonylatban is a legmagasabb. 

Hornung Ágnes

– A konkrét támogatások mellett a családalapításban értéket látó szemléletmód megerősítése is rendkívül fontos, ebbe illeszkedik a családbarát munkahelyek kialakításának kezdeményezése is. Az a cél, hogy minél több olyan intézkedés terjedjen el, amely elősegíti a munka és a család összehangolását. Kétgyermekes édesanyaként látom, mekkora szükség van ezen helyzetek megoldására, erre a konkrét vízióra, elköteleződésre, értékválasztásra, hiszen a családok jövője mindig érték – zárta gondolatait az államtitkár. 

A tanúsítvány, mint bizonyíték 

– Család és hivatás, mindkét terület kiemelten fontos egy ember életében, milyen szerencse, hogy ma Magyarországon nem kell közülük választanunk – mondta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. – A négy gyermekem születése idején intenzíven kutattam, hogy rendkívül példamutató, családjukat összetartó édesanyák hogyan tudtak emellett kiemelkedő, társadalmilag hasznos eredményeket elérni a munkájukban. A kutatásból az egyik kedvenc idézetem Prokopp Dórától való: “Ha jól van az anya és közben a Himaláját mássza meg a hátán a gyerekkel, akkor az a gyerek a világon a legboldogabb!” 

– A Családbarát Hely tanúsító védjegy programot azért hoztuk létre, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező szervezetek hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy valóban családbarát módon működnek. Az a munkahely családbarát, amely figyelembe veszi azt, hogy a munkavállalója egy család része, és az is szeretne maradni. Büszkén mondhatom, hogy a közel kétezer, tanúsítvánnyal rendelkező szervezetnél több mint 300 ezer munkavállalót érnek el hazánkban a családbarát intézkedések! 

Plusz érték és közös érdek 

A köszöntők után Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének 20 éve megválasztott elnöke háromgyermekes édesapaként és három unoka büszke nagypapájaként nyújtott bepillantást a családbarát márkakereskedések világába. 

Gablini Gábor

– Három évvel ezelőtt hatalmas érdeklődés mellett indult el a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, már ekkor érezhető volt, hogy ezen a területen rengeteg a teendő – emlékezett vissza Gablini Gábor. – Ekkor jött az ötlet, hogy családbarát márkakereskedésként miként tudunk többletet adni a családoknak, olyan feltételrendszert kidolgozni, amely plusz értéket teremt. Ez egy közös érdek, hiszen az elégedett ügyfél többször is visszatér, így azóta is igyekszünk minél nagyobb támogatást nyújtani a nagycsaládosoknak a vásárlásaik és az autószervizeik során is. Büszke vagyok arra, hogy csaknem 170 márkakereskedő vállalkozás érdemelte ki a Családbarát Hely tanúsító védjegyet. Mindent meg fogunk tenni, hogy a folytatásban is kiemelkedő legyen a tagszervezeteink sikere! 

A családbarátság alappillér 

– A Praktiker Magyarország Családbarát Hely tanúsító védjegy elismerése nem az elmúlt egy, hanem az elmúlt 25 év komoly munkájának az eredménye – jelentette ki Márton Katalin, a szervezet HR&CSR igazgatója, aki maga is háromgyermekes édesanya. – Nálunk a teljes szervezeti kultúrában megmutatkozik a családbarátság. Hogy miért fontos számunkra mindez? Sokszor tapasztaljuk, hogy nagypapák az unokáikkal jönnek az áruházainkba közös barkácsötleteikkel, ugyanakkor nálunk a fókusz a munkavállalókon van. Nyolc év után tértem vissza a gyerekek után a munkaerőpiacra, sokan mondták, ne is gondoljak arra, hogy vezető pozíciót fogok kapni. Ekkor jött a Praktiker, ahol megkaptam a lehetőséget és bizonyíthattam. Itt meg tudtam találni az egyensúlyt a hivatásom és a családom között. Véleményem szerint nemcsak rendszerszintű megoldásokban lehet gondolkodni, hanem olyan kisközösségeket kell létrehozni, ahol nem kérdés, hogy ha valaki anyák napi ünnepségre megy, a többiek helyettesítik. A megújult védjegy tanúsítvány óriási felelősség, és minden nap azért dolgozunk, hogy méltók legyünk rá. A családbarátság stabil érték, a márkánk fő alappillére és ennek a jegyében építjük a jövőt. 

Márton Katalin

Jó gyakorlatok, remek példák 

Az esemény kötetlen pódiumbeszélgetéssel folytatódott. A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes moderálása mellett Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója és férje, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke idézték fel kisgyermekes szülőként megtett saját útjukat. A két szakember figyelemre méltó karrierje mellett példamutató családi életére is büszke lehet. Abban megegyeztek: ha valaki arra törekszik, hogy maradandót alkosson, akkor mindenképpen gyerekekben gondolkodjon! 

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes és Dr. Búza Éva a pódiumbeszélgetésen

– Az első lányom féléves korában tértem vissza a munkahelyemre, és a mai napig hálás vagyok érte, hogy fokozatosan helyezték rám a terheket – mesélte Dr. Búza Éva. – Ez a tapasztalat is segített abban, hogy a második lányom nyolchónapos korában újra vissza tudtam térni, a harmadik lányomnál aztán már megengedtem magamnak másfél évet otthon. A kisgyerekes kornak megvannak a maga szépségei, de be kell vallani, hogy fizikailag sokkal megterhelőbb, mint a későbbiek. Számomra főleg a kialvatlanság okozott „fejfájást”, bár Csaba sokat segített. 

– A szüleim mind a ketten heten voltak testvérek, úgy nőttem fel, hogy a nagycsalád volt a természetes számomra – mutatott rá Bugár Csaba. – Tisztán emlékszem, hogy amikor még kicsik voltak a gyermekeim, mennyire magától értetődő volt, hogy mindennel el vagyunk úszva. Aztán szépen lassan kisimultak a dolgok – köszönhetően többek között a feleségemnek, Évának. Három lányom van, a közvetlen kollégáim is hölgyek. Nőkkel szeretem körbevenni magam, mert teljesen más miliőt teremtenek. 

Támogató környezet 

Éva és Csaba egyaránt beszámolt a szervezetüknél uralkodó családbarát légkörről és támogató környezetről. A Magyar Államkincstár már büszke tulajdonosa a Családbarát Hely tanúsító védjegynek, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. még az auditfolyamat előtt áll. 

Bugár Csaba a pódiumbeszélgetésen

– Nálunk a babát tervezők biztosan számíthatnak arra, hogy visszavárjuk őket – hangsúlyozta Éva. – Igyekszünk belső átszervezéssel rugalmasan kezelni a helyzetet és támogatjuk a szülés után a munkába való visszatérést. Személyes ügyként kezelem, hogy mi is minél hamarabb családbarát védjeggyel tanúsított hellyé váljunk!  

– A Kincstárban kiemelkedő a lojalitás – szögezte le Csaba. – A munkatársak 30-40 százaléka legalább 20 éve itt dolgozik. Igazán családias a légkör, jól ismerik egymást a kollégák és remekül tudnak együtt dolgozni, minden csak szervezés kérdése. A mi munkánk akkor jó, ha nem észrevehető. Ha a kifizetések rendben történnek, akkor mindenki elégedett. 

Képgaléria

Különleges útravaló 

A pódiumbeszélgetést követően gálavacsora és a Kozma Orsi Quartet zenei produkciója biztosította jó a hangulatot, a családbarátság jegyében pedig mindenki hazavihetett valami praktikus, hasznosítható tudást a beszélgetésekből leszűrt értékes gondolatoknak és jó gyakorlatoknak köszönhetően. Nem kérdés, egyre többen ismerik fel, hogy az a munkatárs, aki kiegyensúlyozott családi életet él, egészen egyszerűen jobb munkaerő. 

A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltató hely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és a nonprofit szektorból, mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények is. A két éven keresztül érvényes tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. Az elmúlt két év auditvizsgálatainak visszajelzései alapján 2021. október 21-től a Védjegy program megújult, egységes, magas szintű kritériumrendszeren alapuló tanúsítványt dolgoztak ki a szakemberek a még átfogóbb és teljesebb családbarát megoldások érdekében.