A kisgyermekes családok csaknem száz százalékban (98,6) egyetértenek a Családvédelmi Akciótervvel, és 64 százalékuk azt tervezi, hogy legalább az egyik lehetőséget igénybe veszi – mondta a csalad.hu-nak Fűrész Tünde. A KINCS elnöke ismertette: öt évesnél fiatalabb gyermeket is nevelő anyák körében végeztek közvéleménykutatást arról, támogatják-e a kormány által bejelentett 7 pontos akciótervet, igénybe vennék-e bármelyik lehetőséget, és a következő 5 évben terveznek-e még gyermeket. A kérdéseket telefonon tették fel, az országos, területileg reprezentatív mintában 200 egy-, 200 kétgyermekes és 100 három- vagy többgyermekes anyát kerestek meg.

Fűrész Tünde elmondta: a kisgyermekes édesanyák átlagosan hétből hat intézkedést támogatnak. Legtöbben, a válaszadók 95 százaléka a bölcsődefejlesztésekkel, a CSOK-bővítéssel és a Babaváró Támogatással ért egyet, ezt követi a lakáshitel-elengedés 86,5 százalékkal, majd a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása (80,7), a nagyszülői GYED (79), és a négygyermekes anyák SZJA mentessége (78,5).

A legtöbben a CSOK-ot vennék fel, valamint kihasználnák az autóvásárlási támogatást. Ezt követi a jelzáloghitel-elengedés, a Babaváró Támogatás, a nagyszülői-GYED, majd az SZJA-mentesség. Az új bölcsődei férőhelyekkel 31 százalékuk élne.

Az egygyermekesek körében a Babaváró Támogatás, a bölcsődefejlesztés és a nagyszülői GYED a legnépszerűbb, míg az autóvásárlási támogatást és a négygyermekes anyák SZJA mentességét értelemszerűen a nagycsaládosok üdvözölték. Kijelentette: a CSOK minden csoportban népszerű, minden harmadik család szeretné igénybe venni gyermekszámtól függetlenül, a lakáshitel-elengedést pedig a négy-, majd az egygyermekesek tervezik legnagyobb arányban kihasználni. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy öt éven belül szeretne újabb gyermeket. Az egygyermekesek 71,5 százaléka, a kétgyermekesek 36 százaléka, a három gyermekesek 18 százaléka tervezi, hogy a következő öt évben bővül a család.

Megjegyezte: a következő egy hónapban a gyermektelen családokat is megszólítják, hogy megtudják, ők hogyan vélekednek az akciótervről és az hogyan befolyásolja a gyermekvállalási terveiket.