Novák Katalin a rendezvényen felolvasott üzenetében az emberek, családok, kisebb-nagyobb közösségek közötti együttműködések fontosságára is felhívta a figyelmet, melyek nélkül szerinte nem lehetett volna átvészelni a járvány időszakát, és amelyekre az élet újraindításának az idején is nagy szükség van.

A miniszter szerint a tudomány és a kutatások adnak új inspirációt annak értékelésére, miként tekintsenek a családokat megterhelő koronavírus-járvány időszakára.

Novák Katalin, aki egyben a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője, közölte: a kormány célja, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni; aki elvesztette a munkahelyét vagy közösségét, vissza tudja azt szerezni, vagy új lehetőségeket kaphasson. Hozzátette: a gazdaság újraindításához az elmúlt 11 év célzott, hatékony családpolitikája ad dinamikus támogatást.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) és a Budapesti Corvinus Egyetem közötti együttműködést méltatva azt hangoztatta, bízik abban, hogy rengeteg szellemi munícióval fog szolgálni ahhoz, hogy a magyar családpolitika még sikeresebb legyen és még hatékonyabban szolgálja a családokat.

A cél a tudomány és a családpolitika összekapcsolása

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke arról beszélt, az általa vezetett intézet a kezdetektől küldetésének tekinti, hogy a tudomány világát és a politikai döntéshozatalt, a családpolitikát minél inkább összekapcsolja, hídszerepet töltsön be a kettő között. Hozzátette: azt látják, hogy a családtudományos megközelítés egyre inkább jelen van az egyetemek világában is, a Kincs pedig már több együttműködési megállapodást kötött más egyetemekkel.

Utalt arra is, hogy a Corvinuson elindult a "Családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana" mesterszak; mint mondta, ilyen szak még nem volt Magyarországon, és azt nagyon innovatívnak tartja.

A megállapodás részleteit ismertetve azt mondta, a KINCS gyakorlati programot hirdetett a Corvinus hallgatói számára, továbbá a két intézmény számos kutatási projektben és programban együtt fog működni.

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az intézmény jelentőségéről szólva azt mondta, a magyar közéletben az elmúlt évtizedekben döntő szerepet töltött be, illetve tölt be ma is az elitutánpótlásban. Fontosnak mondta, hogy az egyetem minél közelebb kerüljön azokhoz a társadalmi szükségletekhez és problémákhoz, melyekhez "egy egyetemnek kötelessége hozzászólni".

Arról is beszélt, hogy a Corvinuson már évek óta működik a családi vállalkozások kutatása egy önálló projektben, német segítséggel. Megjegyezte, a német cégek jelentős része családi vállalkozás, és ezek jelentik a német gazdaság alapját.

Szántó Zoltán Oszkár, a Corvinus nemzetközi rektorhelyettese azt hangoztatta, hogy a tudományos eredményeket nem elég publikálni, annak a társadalmi hatása akkor mutatkozik meg igazán, ha eljut a szakpolitika-alkotók asztalára, és például a családpolitika alakításában támaszkodnak is arra.