Kicsiben nagyok vagyunk! - szakkönyvekkel erősítik Szegeden az Odú Központ fejlesztőpedagógia munkáját - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kicsiben nagyok vagyunk! - szakkönyvekkel erősítik Szegeden az Odú Központ fejlesztőpedagógia munkáját

csalad.hu, fotó: Odú Központ, Förster Tamás
2021. júl. 21. 10:00
Kisgyermeket nevelünk

Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje (A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001). A kiemelt projekt keretében egy újabb intézmény kapott segítséget szakmai kiadványok formájában.

A kiadványokat Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője mutatta be az érdeklődőknek, majd adta át Dr. Magyar Adélnak, a KORINTA Alapítvány elnökének és Futó Gabriellának, az Odú Központ intézményvezetőjének a helyszínen.

A Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány (KORINTA Alapítvány) által működtetett intézményben a gyermekek fejlesztését, a velük foglalkozó szakemberek további ismeretbővítését fogják segíteni a szakkönyvek.

Az Odú Központ 19 éve foglalkozik a 6 éven aluli gyermekek korai fejlesztésével. Évente mintegy 130 gyermek ellátását biztosítja. Legfőbb céljának tekinti a korai fejlesztés megszervezését, az eltérő fejlődésmenetű gyermekek komplex fejlesztő és terápiás ellátásának biztosítását, továbbá a családok társadalmi befogadásának teljeskörű támogatását. A főtevékenységei mellett nevelési tanácsadást és logopédiai ellátást is végez az intézmény.

A Családbarát Magyarország Központ munkatársai az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek ellátását segítő projekt keretein belül eddig

- 23 módszertani anyagot, kézikönyvet fejlesztettek ki;

- olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozási irányelve, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollja, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás protokoll.

- Fontos lépést jelent továbbá a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolakészültségi vizsgálat.

A fejlesztés eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal. A képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetens módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét.

Futó Gabriella az Odú Központ intézményvezetője a könyvek átvételét megelőzően így beszélt az eredményeikről: “Az elmúlt három évtizedben a kora gyermekkori intervenciós ellátás rendszere sokat fejlődött. Meghatározó élmény e folyamatot figyelemmel kísérni, segíteni. Hasonló ahhoz, amikor egy ide járó gyermek fejlődését, formálódását figyeljük, annak minden nehézségével, sikerével együtt. Az eltérő fejlődés időben történő felismerése és akár évekig tartó kezelése jelentősen növeli a gyermek társadalomba való beilleszkedésének esélyét. A mi évtizedes erőfeszítéseinkkel is hasonló a helyzet, látjuk az eredményeket és érezzük az elfogadottságát, elismerését.

A projektről bővebb információt a www.gyermekut.hu oldalon olvashatnak.