Kiállítás nyílik az év legszebb magyar asztrofotóiból - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kiállítás nyílik az év legszebb magyar asztrofotóiból

Magyar Asztrofotósok Egyesülete, fotó: Éder Iván: Égi Szabadságszobor
2019. okt. 1. 12:15
Életmód

Tájképet mindannyian tudunk fotózni, asztrotájképet csak nagyon kevesen. Nemzetközi díjas asztrotájképet, a Naprendszert és távoli galaxisokat még sokkal kevesebben. Októberben megcsodálhatjuk az év legszebb asztrofotóit a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete 100 fotóból álló kiállítást rendez a Magyar Természettudományi Múzeumban a hazai asztrofotósok legszebb képeiből. A tárlaton Az év asztrofotósa 2019. világverseny abszolút győztesének fotói is láthatók lesznek.

A rangos versenyre 90 országból összesen 4600 nevezés érkezett. Közülük lett a legjobb Francsics László 35 felvételből összeállított, Árnyékba című kompozit fotója, amely egyetlen momentumba sűríti a 2018. január 31-i teljes Holdfogyatkozást.

A kozmoszt bemutató fotók amellett, hogy látványvilágukkal és a csodálatos égi jelenségek ábrázolásával elkápráztatnak bennünket, valójában a láthatatlant teszik láthatóvá a számunkra. Olyan emberi képzeletet felülmúló kozmikus távlatokat fognak át, amelyek átutazására, felfogására nem vagyunk képesek. Ezek a távolságok elrejtik a kozmosz kincseit szemünk elől, de az asztrofotók segítségével nyomukba eredhetünk.

A kiállítás megnyitója október 5-én 16 órakor lesz a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában.