– A rendszerváltás után adódott először lehetőség arra, hogy az emberek vállalkozásban vagy civil szervezetben gondolkozzanak – idézi fel Ferenczi Andrea a kezdeteket. – Én előtte külkereskedelemben dolgoztam, ezen tapasztalataim alapján született meg az első vállalkozásom, tanácsadói és PR szolgáltatásokat nyújtottam az energia szektorban. Korábban is a férfiak „uralta” nehézipari ágazatokban dolgoztam, ismertek, értékeltek, és amikor az új vállalkozásom nevében beköszöntem a korábbi nagyvállalatom ügyfeleinél, szinte mindenki szívesen fogadott.

„A szerencsés véletleneket keresni kell az életben”

Életemben, a vállalkozásom indításakor a legfontosabb mérföldkövet az jelentette, hogy – felfigyelve egy újsághirdetésre – jelentkeztem és részt vehettem a Patricia Harrison által, Magyarországon szervezett első női konferencián. Az akkor induló magyar női vállalkozók segítésére hoztak el ide tudást és jó példákat az USA-ból. Patricia alapítványa nyerte el az Amerikai Munkaügyi Minisztérium „Új demokráciák” számára megnyílt pályázatát, ami arra volt hivatott, hogy minél több nőnek lehetősége legyen saját vállalkozást indítani 40 év felett is. Én pont ennyi idős voltam akkor és mindig is nagy álmom volt, hogy egy nap üzletasszony lehessek.

A női összefogás aranyat ér

– Ezek az Amerikából érkező sikeres nők rendkívül inspirálóan hatottak rám. Öröm volt látni, hogy a legnagyobb jóindulattal próbálják átadni a tudásukat és tapasztalataikat, pozitívan álltak mindenhez és napfényesen látták a világot, tele voltak segítőkészséggel, panaszkodás helyett pedig a megoldásra törekedtek. Mivel én is ezt az értékrendet képviselem, így fogant meg bennem gondolat, már 1991-ben, hogy itthon majd én szervezzek hasonló programokat, amelyek minél több nőhöz jutnak el. A tervem az volt, hogy egy női csapatot építsek, akikkel átveszünk nyugatról minden olyan tudást, amit tudunk itthon hasznosítani, de úgy, hogy a magyarországi igényekhez igazítjuk azokat. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, több „összetevő” is szükségeltetik, az első a női összefogás, ami aranyat ér, a másik pedig, hogy pótolhatatlanná váljunk az élet különböző területein.

"Számomra a karrier azt jelenti, hogy olyan munkát végzünk, amelyben jól érezzük magunkat és ki tudunk teljesedni."

Több szerepben is helytállunk

– Amerikában több nőtársam pedzegette, hogy milyen jó lenne még inkább érvényesülni a munkaerőpiacon. Mosolyogva számoltam be nekik arról, hogy Magyarországon mi, nők, illetve az én korosztályom, már évtizedek óta így csináljuk: karriert építünk, háztartást vezetünk és a család melegét biztosítjuk egyszerre. Igyekszünk minden szerepben helytállni és ebbe a munka is beletartozik. Számomra a karrier azt jelenti, hogy olyan munkát végzünk, amelyben jól érezzük magunkat és ki tudunk teljesedni. Tudjuk, hogy hasznos, amit csinálunk és élvezzük az eredményét, ami boldogsággal és elégedettséggel tölt el. Ennek eléréséhez azonban támogatókra van szükségünk.

„Segítség nélkül tényleg nem megy”

Andrea szerint a karrier nemcsak a munkára vonatkozik, hanem a teljes életre, és elsősorban a családon belüli harmónia megteremtésére.

– Manapság felcserélődött a sorrend, a nők előbb kezdenek karrierbe és csak utána családalapításba, holott az egyiknek van úgymond „határideje”, míg a másiknak nincs. Tanulni, fejlődni, dolgozni 40 év felett is tudunk, szülni már nehezebben. Vannak bizonyos biológiai korlátaink, amelyeket tiszteletben kell tartanunk, ezért is fontos különbséget tenni a férfi és a női karrier között. A mi pályánkon különböző megállókkal találkozunk, amelyek a gyermekvállalással vannak összefüggésben, ugyanis abban senki nem helyettesíthet minket. Ebben a periódusban félre kell tennünk valamennyire a munkát, mert bár tudnak segíteni a szeretteink, de akárhogy is, az anyaság csak a mi feladatunk. Fontos, hogy a nő boldog legyen, és születhessen meg minden olyan gyermek, akit szeretettel várnak.

"Ne a konkurenciát lássuk a nagyszülőkben, testvérekben, nőtársainkban, hanem fogadjuk el a segítő kezet."

Gyermek mellett is tanulhatunk

A szakértő szerint ugyanakkor van mód és idő arra, hogy gyermekvállalás mellett is fejlődjünk.

– A női szerepek összeegyeztetése megoldható, de bátran fogadjunk el segítséget másoktól! A házastársunktól, a szüleinktől, a barátainktól vagy akár a szomszédtól is, ha szívesen teszik, hiszen nem kell minden terhet egyedül cipelnünk. A családon belüli női összefogás adja a legnagyobb erőt. Ne a konkurenciát lássuk a nagyszülőkben, testvérekben, nőtársainkban, hanem fogadjuk el a segítő kezet. Magyarországon egyedülállók az állami támogatások is, amelyeket érdemes igénybe venni.

Először is azt kell világosan látnunk, hogy mit akarunk az élettől és ennek alapján induljunk el egy úton. Az élethosszig tartó tanulás és aktivitás kulcsa a mi kezünkben van és a 21. században már teljesen elfogadott, hogy akár idősebbként is beiratkozzunk egy egyetemre vagy kitanuljunk egy szakmát, sőt, akár többször is megtehetjük ezt életünk során. A tanulás formáinak tárháza kimeríthetetlen és a virtuális tér tömérdek lehetőséget kínál a tudás megszerzésére. Ennek hála nyugodtan otthon lehetünk a gyermekünkkel és közben nem kell elzárkóznunk a világtól.

"...akkor teszünk jót a gyermekekkel és a fiatal felnőttekkel, ha felkészítjük őket a kihívásokra, nem pedig azzal, ha túlzottan megkíméljük őket."

Felkészíteni az életre

Andrea fontosnak tartja, hogy útravalóval szolgáljon azon fiatalok számára, akik nemsokára kilépnek a nagybetűs életbe.

– Gyakorta tartok előadásokat gimnáziumokban, ahol AmCham (Amerikai Kereskedelmi Kamara) karrier-nagykövetként örömmel mesélek a pályámról. Az a tapasztalatom, hogy akkor teszünk jót a gyermekekkel és a fiatal felnőttekkel, ha felkészítjük őket a kihívásokra, nem pedig azzal, ha túlzottan megkíméljük őket. Egy gyermeknek, legyen az fiú vagy lány, már kiskorától érdemes feladatokat adni, mert így tud a legjobban tanulni. Minél nagyobb egy család, annál több lehetősége lesz felkészülni az életre.

(fotó: Shutterstock)