– Az a célunk, hogy a jövő nemzedékének minél szélesebb körben biztosított legyen az Erzsébet-táborozás lehetősége – mondta a Magyar Nemzetnek Hornyák Tibor, az Erzsébet-alapítvány elnöke. – Bővülni akarunk, hogy minél több gyermek nyaralhasson ottalvós táborban. Ennek érdekében az alapítvány már korábban megvásárolta a galyatetői volt BM-üdülőt, amelyből szintén tábor lesz, és ezután született a döntés arról, hogy a csillebérci tábor is az alapítvány tulajdonába kerüljön – részletezte jövőbeli terveiket az alapítványi vezető. A múlt héten döntött ugyanis az Országgyűlés arról, hogy Csillebérc is Erzsébet-táborként születhessen újjá a jövőben. – Ez a helyszín jelenleg nem használható táborozásra, a terveink szerint a felújítása után, 2024-től, eredeti funkcióját ellátva gyermekek üdülését fogja szolgálni, 1500 gyerek tud majd itt egy időben táborozni – jelentette ki Csillebérccel kapcsolatban Hornyák Tibor. – Az a célunk, hogy a Balaton megismerése mellett a gyerekek a fővárosba is eljuthassanak, Budapestet is megismerhessék, de közben egy színvonalas táborhelyen töltsék a nyári szünidőt – tette hozzá az elnök.

Négyezren lesznek a zánkai táborban egy időben

– A zánkai tábor felújítása a vége felé tart, átfogó felújítás történt, az elmúlt ötven évben első alkalommal. A befogadóképesség 3400 fő lesz, és a személyzettel együtt négyezer ember lesz ott egy időben.

Összesen 14 lakóépületünk van, fürdőszobával, fűthető szobákkal, ezenkívül készül egy komplett játszóház, gyakorlatilag Közép-Európa legnagyobb konyháját és éttermét építettük meg, sportcsarnok, színházterem is létesült, és a strand is megújult, ezzel együtt a kikötő is kibővült – sorolta az elnök. Hozzátette: innen indulnak majd a sárkányhajós (evezős) és sétahajós programok, idéntől két saját hajójuk is lesz. – Ezenfelül olyan lidókat készítettünk, amelyek homokostengerpart-szerű strandot alkotnak, ezzel egy 21. századi gyerekparadicsom jön létre – összegezte Hornyák Tibor.

Sátortábort idéz majd a fonyódligeti

A fonyódligeti tábornak is zajlik a felújítása, remélhetőleg idén augusztusban megnyithat. – Itt egy klasszikus sátortábort idéző, jurta jellegű lakóhelyekkel rendelkező helyszínt építünk fel – számolt be róla az alapítványi elnök.

Az Erzsébet-táborok évente 140 ezer táborozót is tudnak majd fogadni. Hornyák Tibor azt is elmondta, hogy családokat is táboroztatnak. – Együttműködő partnereink ebben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, és az Egyedülálló Szülők Klubjával is kapcsolatban állunk, ők választják ki a családokat – mutatott rá.

Május közepén születik döntés arról, hogy lehetnek-e idén táborok, ám Hornyák Tibor nagyon bizakodó.

Minden tábortípusnál részvételi biztosíték van, az ottalvós táboroknál ezer forint egész hétre, a napközisnél pedig száz forint naponta. Ez a jelképes összeg a jelentkezés komolyságát biztosítja, a büfében később le lehet vásárolni. Ennyi az összes díja a tábornak, minden mást ellátásként kapnak a résztvevők. – Az ottalvós táborok esetén pedig az utazást is biztosítjuk, vonatokat indítunk, ezekre lehet bejelentkezni. Egy szerelvényre nyolcszáz fő fér, általában tele is szokott lenni – zárta beszámolóját Hornyák Tibor.