1. Az első pár hónapban a kisbabánknak a nyugodt környezeten kívül semmi egyébre nincs szüksége. Felesleges – és veszélyes is! – plüssállatokkal körberakni az újszülöttet arra gondolva, hogy a színek és a formák majd szórakoztatják. Hetek telnek el, mire a baba igazán jól lát és felismer arcokat, tárgyakat. A bolti babajátékokat tegyük el későbbre.

Minden egyes babamosoly azt üzeni: ismerlek, szeretlek, és örülök, hogy mellettem vagy!

2. Az idő múlásával a babánk egyre élénkebb, figyelőbb és aktívabb. Először a szemével kezd érdeklődni a színes, mozgó dolgok iránt, ilyenkor már felismeri a környezetét. Az első – és talán leggyönyörűbb – játék az egymásra mosolygás. Minden egyes babamosoly azt üzeni a címzettnek: ismerlek, szeretlek, és örülök, hogy mellettem vagy! Amikor a baba elkezd a tárgyak után nyúlni, legszívesebben anya, apa és a testvérek ujját szorongatja. Nagy öröm ez a „nagyoknak”, mert innentől indul igazán a testvérek közös játéka.

3. A legelső igazi babajátékok a boltokban is kapható, kicsi ujjakkal könnyen megfogható, gyűrhető textildarabkák, egy kicsit később pedig a csörgő-zörgő textilkönyvecskék. Magunk is készíthetünk nézegetni- és szopogatni valót: ha egy-egy lelógó textilfület és farkat varrunk puha anyagból készült ruhadarabra, és esetleg szemet, szájat hímzünk rá, készen is van az első, babáknak való kiskutya. Ha az anyagot zörgő zacskóval béleljük, még jobban leköti a pici figyelmét.

4. A kiságy fölé akaszthatunk kicsire fújt, színes lufikat, amik a legkisebb fuvallattól is mozogni kezdenek. Máskor készíthetünk a bolti pörgő-forgó játékok mintájára színes papírmadarakat vagy papírrepülőket. Semmibe sem kerülnek ezek az apróságok, mégis ámulni fog a baba! De akármennyire is tetszik neki a mozgó világ, ne rendezzük be ezeket állandó játéknak – a baba igényli a változatosságot. Figyeljünk arra, hogy a kicsi ne tudja elérni, bekapni a lógó kis színes csodákat!

5. Persze a baba a legjobban azt szereti, ha foglalkozunk vele, mi magunk is egyre inkább játékok leszünk a számára. Játszhatunk csikizőset, arcfintorgósat, kukucsolósat, beszélhetünk a babához magas és mély hangokon, a lényeg, hogy közben nézzünk a szemébe, és mosolyogjunk!

különítsünk el egy területet a kicsinek, ahol kedvére, és biztonságban felfedezhet

6. A kúszó-mászó csöppségek mindent, de mindent megtalálnak: a legkisebb porcicától a testvér által hetek óta keresett legódarabkáig! Az első két évben nagyon oda kell figyelnünk a baba biztonságára, nem véletlenül van az összes játékra ráírva a figyelmeztetés: az apró darabkák fulladásveszélyt jelentenek. Ha tehetjük, különítsünk el egy területet a kicsinek, ahol kedvére, és biztonságban felfedezhet – merthogy a felfedezés vágya egyéves kor felé haladva egyre inkább hajtja.

Rakosgatós, vizsgálódós, mindent bekapós korszak ez, amihez – a tömérdek drága babajáték helyett – a háztartásban megannyi filléres kincs rejtőzik: flakon, széles nyelű fakanál, műanyag doboz, kis- és nagy labda, műanyag pohár. De játék ilyenkor már az evés, a fürdés, a testvérekkel való „bújócska” és a séta is. A világ kitárul a kicsi előtt.

(fotó: Shutterstock)