Egy jó ötlet rengeteget segít

A családokért felelős miniszter arról beszélt, mennyit tanulhatunk az újdonságokra nyitott fiataloktól.

– Három gyermeket nevelünk, így a mindennapokban számtalan olyan élethelyzettel találkozunk, ahol egy jó ötlet, egy innovatív megoldás rengeteget segít – kezdte Novák Katalin. – A családok egyik nagy lehetősége, hogy a különböző korosztályok együtt hozhatnak létre, együtt teremthetnek értéket. Mi is tanulhatunk a gyerekektől a digitális világban, tapasztalatunkkal pedig az ő szemléletüket gazdagíthatjuk. Ezért is komoly előrelépés ez a verseny.

KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup verseny

A KINCS Smart Family Nagydíj idei startup versenyén olyan innovatív megoldásokat díjaznak, amelyeknek fókuszában a családok állnak. A KINCS Smart Family Centrum vezetője, egyben a verseny ötletgazdája, Szalai Piroska kiemelte, hogy a világ első családi startupjaként mekkora felelősség és lehetőség ez a verseny. A családokra szabott, XXI. századi innovatív fejlesztések bemutatására olyan magyar, prototípussal rendelkező, a piacon már megtalálható, családokat segítő pályázatokat várnak, amelyek élen járnak egy ötlet forradalmasításában. Pályázni az alábbi témakörökben lehet: társadalmi, közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos otthonok, családi kassza, illetve zene és kreatív megoldások. A díjak összértéke 6 millió forint, a legjobb női vállalkozót pedig különdíjban részesítik.

A zsűriben Novák Katalin és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke mellett Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója, Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, prof. dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézet igazgatója, valamint Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője, a Brain Bar alapítója dönt majd az augusztus 15-ig beérkező pályázatokról.

A pályázat részletei a smartfamily.hu oldalon olvashatóak.

A család megtartó erő

– A család erőforrás, megtartó erő. Segít átvészelni a nehéz időket, segít megélni a sikereket, örömöket, a felmenőink életéből meríthetünk példát, és lehetőségünk van arra, hogy a gyermekeink, unokáink életében úgy legyünk jelen, hogy hozzájárulunk ahhoz, hogy boldog emberek lehessenek – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Családok Nemzetközi Napja alkalmából közzétett Facebook üzenetében.

– Kormányzatként segítünk a gyermekvállalás előtt álló akadályok elhárításában és a gyermekneveléssel járó anyagi terhek enyhítésében. Erről szól a családi adókedvezmény, a CSOK, az otthonfelújítási támogatás, a babaváró támogatás, a Nők40, az ingyenes tankönyvek, étkezés, a bölcsődeépítések és a többi támogatás – tette hozzá Novák Katalin.