A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató közös országos felmérése szerint a 18 év alattiak legalább napi 3 órával kevesebbet alszanak az optimálisnál, az adósságot pedig a hétvégén próbálják pótolni a fiatalok. A szakemberek e korosztály számára minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális 10 óra lenne.  

Arra kértük olvasóinkat, töltsék ki tesztünket és osszák meg velünk tapasztalataikat, hogy kamasz vagy kisebb gyermekük alszik-e annyit, amennyi szükséges, netán rendszeresen fáradt, ingerlékeny vagy szétszórt.

Íme az eredmény

A válaszadók gyermekeinek 40 százaléka általában este 10-kor kerül ágyba, de ötödük már 8, illetve 9 órakor lefekszik. Közülük 45 százalék azonnal alszik is, de a tesztet kitöltők kamasz gyerekei közül 34 százalék – hasonlóan a szakemberek által végzett országos kutatás eredményéhez – még tabletezik vagy telefonozik, többen zenét hallgatnak, és akadnak néhányan – a válaszadók 7 százaléka –, akik könyvet olvasnak.  A Magyar Alvás Szövetség elnöke korábban a csalad.hu-nak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamaszok és már a gyerekek is, főként a számítógép vagy a mobiltelefonok miatt, sokkal többet és tovább vannak fent, mint akár a szüleik vagy a nagyszüleik, az esti lefekvés ideje kitolódik.

G. Németh György arról is beszámolt, hogy a szakorvosi vizsgálatokon egyre több fiatalnál diagnosztizálnak alvásbetegséget. A kialvatlanság pedig dekoncentráltsághoz, ingerlékenységhez vezet. A csalad.hu olvasóinak válaszaiból ezzel szemben az derült ki, hogy kamasz gyerekeik túlnyomó többsége, 82 százaléka, tud figyelni az iskolában, de 7 százalékkal azért már előfordult, hogy elbóbiskolt az órán.  

A válaszadók gyerekeinek 31 százaléka már panaszkodott arra, hogy nem tud elaludni, vagy rosszul alszik, és 19 százalék azt is szükségesnek tartotta, hogy a problémával minél előbb szakemberhez forduljon.  

Most kapunk egy órát a pótlásra

“Biológiai szempontból az lenne a jobb, ha Magyarország a téli időszámítást választaná a jövőben.”

A szakemberek szerint már a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, jelentősen befolyásolja a biológiai funkciókat. A Magyar Alvás Szövetség elnöke emlékeztetett, hogy évezredek óta élünk olyan időbeosztás szerint, amelyben a tevékeny óráink súlypontja a természetes fénnyel szinkronizált, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább. Most ez következik, hiszen holnap, október utolsó vasárnapján ismét itt az óraátállítás! Október 30-án kell hajnali 3-kor 2-re tekerni a mutatókat.

G. Németh György úgy fogalmazott: a nyári időszámítás tulajdonképpen egy kitalált időzóna, amely alkalmas az emberi bioritmus megzavarására. Ezért biológiai szempontból az lenne a jobb, ha Magyarország a téli időszámítást választaná a jövőben.  

A szervezet vezetője ugyanakkor úgy látja, talán sosem volt olyan erős vita világszerte az óraátállítás kapcsán, mint most.  

– Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket felülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok – hangsúlyozta a Magyar Alvás Szövetség elnöke.