A két éve indított Falusi CSOK-ot 120 milliárd forint értékben igényelte huszonkétezer család a program keretében - jegyezte meg Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A Falusi CSOK-kal támogatott települések köre az indulás óta bővült, jelenleg 2678 kistelepülésen érhető el a juttatás, amely ingatlanvásárlásra és -bővítésre, -felújításra is igényelhető.

A kérelmező családok közül a legtöbb három vagy több gyermeket vállalt, ők kérték legnagyobb arányban a kombinált, vásárlást és felújítást is tartalmazó támogatási formát. Az összes igénylő 53 százaléka a kombinált támogatást veszi igénybe. Az átlagosan kifizetett támogatási összeg ebben a formában 7,7 millió forint - tudatta a politikus.

Gyopáros Alpár azt írta, hogy a korábban csökkenő népességszámú településeken elindult a fejlődés, az üres házak és telkek iránt kiemelkedő az érdeklődés, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem ezer településen nőtt a lakosságszám.

A Falusi CSOK-ot 2022. június 30-ig biztosan lehet igényelni. A költségvetés felülről nyitott, így a keret kimerülése nem lehet akadály: aki a következő egy évben sikeres kérelmet nyújt be, megkapja a támogatást - olvasható a közleményben.