Sokféle örökséggel könnyítheti egy család a gyerekek sorsát. Az otthonról hozott műveltség, erkölcsi tartás, vagyon sok mindentől megvédheti őket életük során. Ám ezek megteremtése a szüleiktől, nagyszüleiktől kíván rendszerint extra figyelmet, erőfeszítést. Ritka kivétel, amikor a biztonságot hagyományozni – a családi kasszát tekintve – semmibe sem kerül, viszont kell hozzá egy jó döntés. Ezek közé tartozik a 7.-es lányok HPV-oltása.

Magyarországon 2014-ben vezették be a human papilloma vírus elleni vakcinázást a méhnyakrák megelőzésére, azóta ingyenes, ám nem kötelező. Csak az kapja meg, akinek a szülei kérik. Sokan ki is maradnak emiatt a védelemből: évről évre az látszik, hogy a családok mintegy ötöde nem él e lehetőséggel.

Az ma már köztudomásúnak számít, hogy bizonyos mikroorganizmusok felelősek egyes rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásáért. Közülük a legveszélyesebbek toplistáját – melyet a The Lancet tett közzé – a Helicobacter pylori vezeti, melyet 2018-ban 810 ezer daganatos megbetegedésért, jellemzően gyomorrákokért tettek felelőssé. Ezt közvetlenül követi a HPV kereken 700 ezer új megbetegedéssel, nyolcféle, de túlnyomórészt méhnyakrákkal.

A HPV-fertőzés könnyen terjed, a következménye pedig meglehetősen kiszámíthatatlan – ez tűnik ki egy, az ÁNTSZ által kiadott ismertetőből. A vírus továbbadásának tipikus útja a hüvelyi, anális vagy orális szex, de már az előjáték bőr-bőr kontaktusa is elegendő lehet a kórokozó átviteléhez. Becslések szerint az emberek 50-80 százaléka élete során legalább egyszer átesik HPV-fertőzésen. A legtöbben ezt észre sem veszik, mert náluk nem okoz tüneteket, és a vírus 1-2 év alatt el is tűnik a szervezetükből. Ám védettség nem marad utána, többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is. Az esetek kisebb részében, nagyjából tizedében azonban nem enyészik el a fertőzés, hosszú évekig aktív a szervezetben, ez pedig már a méhnyakrák kialakulása szempontjából is komoly kockázatot jelent.

Noha a HPV-t a méhnyakrák kialakulásában játszott szerepe tette jól ismert közellenséggé, másfajta bajokat is okoz. A HPV által előidézett rákos megbetegedések közel 30 százaléka a férfiakat érinti. Ez a vírus ott van például a hímvessző-, a végbélnyílás körüli, valami a fej-nyaki rákok jelentős részének hátterében is. Továbbá mindkét nemnél felelős a nemiszervi szemölcsök kialakulásáért is.

„A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága már 7 év alatt felére csökkent.”

A HPV-oltás a már jelenlévő vírus ellen nem használ, de a későbbi esetleges megfertőződést jó eséllyel megakadályozhatja. Ezért is ajánlják, hogy már a szexuális életük megkezdése előtt, 11-12 éves kor körül kaphassák meg e védelmet fiatalok. (A protokoll szerint akár már 9 éves kortól beadható a vakcina, és még a fiatal felnőtteknél sem haszontalan, akár csak az újrafertőződés megakadályozására.)

Az iskolai immunizációs programban a 2018/19-es tanévtől az elérhető legátfogóbb védelmet nyújtó, úgynevezett 9 komponensű vakcinát használják. Ez a HPV 9 törzse ellen véd: a 7 leggyakrabban rákot okozó víruson túl 2 olyantól, melyek a nemiszervi szemölcsök kialakulásáért felelősek.

A vakcina hatásosságáról szerzett tapasztalatokat a közelmúltban a tudomany.hu-n foglalta össze Schaff Zsuzsa akadémikus. Eszerint az oltás "a méhnyakrákok 90%-ával, a hüvelyrákok 80-85%-ával, a szeméremtesti rákok 85-90%-ával és a végbélnyílás körüli rákok 90-95%-ával szemben nyújtott védelmet, illetve 90%-ban megelőzte a mindkét nemet érintő nemi szervi szemölcsök kialakulását is".

„Akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek közel tíz éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is.”

Arról, hogy e védelem mennyire tartós, egyelőre nem lehet igazán hosszútávú tapasztalatunk. A 4 komponensű vakcina 2006, a 9 komponensű 2015 óta van a piacon. Az első nagy állami oltóprogram, az ausztrál is csak 2007 óta fut. Ám az igen gyorsan hozott is látványos eredményeket. Ahogy a már említett cikkben Schaff Zsuzsa felidézte: "a méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága már 7 év alatt felére csökkent. A legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása pedig 10 év alatt 92%-kal csökkent az oltott lányok körében."

Jelen tudásunk szerint – írja a tisztiorvosi szolgálat egy tájékoztatója –, "akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek közel tíz éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is".

Amíg a fiúk gát nélkül hozzák-viszik a vírusokat, addig a lányok oltása inkább csak egyéni védelmet adhat, nem várható tőle a HPV radikális visszaszorítása. Ehhez az kell, miként már több országban megtörtént, hogy az oltóprogramokba vonják be a férfiakat is. Ez most Magyarországon is karnyújtásnyira került. A 7.-es fiúk ingyenes oltása csak intésre vár. A szükséges pénz megvan – részben uniós forrásból – három évre előre, és a gyártó is leszállította már hozzá a vakcinát.

Talán már csak hetek kérdése, hogy a fiús szülők is dönthessenek: akarják-e gyermekük számára a HPV-védelmet.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!