1. Magyarország legnagyobb vizes játszótere Győrben

Hangulatos környezet, nyitható, zárható zsilipek, vízkiemelő spirál, tekerős kút, spriccelő kiskakas, lapátos forgókerék, terelgethető folyókák - rengeteg élmény várja a kicsiket. De még folytatható: hajó formájú rugós játék, mini vízesés, szökőkút, csobogó, vízköpő-sor. Mindez az osztrák mintára készült, néhány éve átadott speciális játszótéren, ami jelenleg Magyarország a legnagyobb ilyen létesítménye.

2. Szent Adalbert téri VIZES játszótér - Budapest

Ez a vizes játszótér főként a kisebb 1-4 éves korú gyerekeknek ajánlható, a csúszka viszont kimondottan a nagyobb gyerekeket szolgálja ki. A játszótér szép környezetben található, hátránya, hogy árnyékot sajnos kevésbé találni. (1118 Budapest, Szent Adalbert tér 1-7.)

3. Kalóz, más néven Bikás játszótér

Kevés olyan szabadidős hely van Budapesten, ahol a gyerekesek, tinédzserek, kutyások, futók és az idősebb korosztály mind jól megférnek egymás mellett. A tavaly átadott, gyönyörűen felújított Bikás park ilyen.Az ősfás-parkos környezetben a szökőkút, a tavacska, a futópályák és sportpályák mellett a Kalóz játszótér is megújult. Extra széles csúszda, babamászóka, nagyobb mászóka, több homokozó, állatfigurás rugós játékok, pagoda is helyet kapott. A játszótér egyik különlegessége a kis homokozóban található vizezős játék, amit praktikusan az ivókút tőszomszédságában alakítottak ki. A pancsolós hely napos, erre mindenképpen készülni kell! A terület másik különlegessége pedig a játszótér melletti trambulin park. Erre akár egy egész délelőttöt is érdemes rászánni...Hátránya, hogy a rongálók és szemetelők nyomai is látszanak már.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

4. Vizes játszótér Kispesten

Budapest legújabb vizes játszóterét 2018 nyarán adták át, a 4000 négyzetméteres területen van világítótorony, kalózhajó, csúszda, homokozó, mozaikkal díszített patakmeder zsilipkapukkal, párásító, tengeri csillag, ivókút, valamint padok és kerékpártároló is - tavaly mobilvécét is felszerelte. A játszóteret 2-14 éveseknek tervezték, de azért érdemes odafigyelni a pancsoló gyerekekre, az esetleges balesetek elkerülése végett.

Érdekesség, hogy ha a hőmérséklet 20 fok alá süllyed, vagy túlzottan, szeles, esős az idő, akkor a vizes elemeket kikapcsolják, az üzemeltetők egy „mini meteorológiai” állomással figyelemmel kísérik az időjárási viszonyokat. (Budapest XIX., a Berzsenyi utcai orvosi rendelő, a Zöld Ágacska Óvoda és a Puskás Ferenc Általános Iskola melletti területen.

5. Tarzan parki Placcs Placc - 15 vizes játék (fizetős)

Biztonságos, érdekes és szórakoztató játszótér Újpesten, ami a korábbi iskolai tábor helyén létesült. A játszótér önkormányzati fenntartású ugyan, de a belépésért fizetni kell. Az új kalózhajó, mászó torony és vár mellett a nyári hőségben az úgynevezett ‘Placcs Placc’ miatt keresik fel a családok. A vizes játszótéren különféle locsoló, spriccelő játékok és vízágyuk nyújtanak frissítő szórakozást minden korosztálynak. A vízi játékok sokasága a strandot teljesen pótolja, érdemes fürdőruhát, papucsot és törölközőt is magunkkal vinni. (1046 Budapest, Tábor u. 28.)

(Fotó: Tarzanpark)

6. Olimpia park - Budapest

Pár éve adták át a Jászai Mari tér és a Kossuth tér közötti részen elterülő Olimpia parkot. A játszótér annyira átalakult, hogy szinte rá sem lehet ismerni. A környékbeliek legnagyobb örömére már vizes játszótérként is funkcionál. A gyermekek kedvükre pancsolhatnak és futkározhatnak a mini szökőkút hűsítő vízsugarai között. A játszótér egy látványos és modern gyermekparadicsom lett, amit kicsi és nagyobb gyerekek egyaránt élveznek a forró nyári napokon.

Az Olimpia park könnyen megközelíthető BKV-hajóval, villamossal, sőt még egy kerékpárút

7. Szilas családi park Újpest - Budapest

A szintén új Szilas Családi Park mindennap teltházas, ami kicsit sem lehet csodálkozni. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini Kresz-pálya, vizes játszótér, piknik park várja a családokat, sőt itt még a kutyusok is jól érzik magukat - őket egy hatalmas alapterületű szabad kutyafuttató várja. Kizárt, hogy bárki is unatkozzon!

 

A forró kánikulában az ivókút mellett egy kicsi folyó és egy vizes homokozó enyhít a városi forróságon. A park első részén egy folyómeder „kalandjait” élvezhetik a kicsik, ahol „dombok” és „teknősbéka” között szaladgálhatnak a lehető legnagyobb biztonságban. A folyómeder melletti vizes homokozónál a játszótéri kútból folyik a víz, ami a körülötte lévő homokkal együtt remek alkalmat ad egy hatalmas homokvár építéséhez. Farönk híd és egyensúlyozó rönk teszi izgalmassá a legkisebbek szórakozását, a különleges mászókák főképp a nagyobbaknak jelentenek különleges élményt. Aki egyszer ide ellátogatott, biztosan visszatérő vendég lesz máskor is.

8. Desedai vízi játszótér - Kaposvár

A Deseda-tavat övező arborétumot és parkerdőt egyszer mindenképpen érdemes beiktatni az éves családi programtervbe. Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava Kaposvárhoz közel. Ez a meseszép környék a klasszikus kirándulási helyszínekkel ellentétben nyáron is kiváló úti cél.

Uniós forrásból nemrég tanösvényeket, erdei tantermet, vizes játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek a parkerdőbe, amely még az internetfüggő nagyobb gyermekeket is garantáltan kimozdítja a kényelmes semmittevésből. A környék kerékpárral is bejárható, illetve kialakítottak egy úgynevezett guruló tanösvényt is, ami babakocsival kiránduló anyukáknak és apukáknak kedvez.

A nemrégiben átadott vizes játszóterén a kompért és a tutajért rajonganak leginkább a gyermekek.

(Fotó: kaposvarmost.hu)

9. Kis-Balaton vizes játszótér - Zalavár

A szintén uniós forrásból épült-szépült zalavári játszótéren locsolni és pancsolni szigorúan szabad! A gyermekek a Kis-Balaton Ház mellett felépült új vizes játszótéren nagyokat hintázhatnak, mászókán próbálhatják ki ügyességüket, libikókázhatnak csodálatos környezetben kedvükre, és nagyokat lehet bújócskázni a kis erdei kunyhóban.

A vizes játékok kipróbálásával a gyermekek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a vízzel, követhetik a víz útját, megtapasztalhatják annak erejét, láthatják, mi mindenre használható fel a víz. Nagyon színvonalas játszótér, amiért érdemes akár egy kitérőt tenni, ha arra járunk.

(Fotó: Suncity Szabadidőközpont)

10. Sun City - Hódmezővásárhely

A Szeged és Hódmezővásárhely között található Vízisport centrum Dél-Alföld egyik legszebb, legmodernebb és legnagyobb szabadidőközpontja. A klasszikus vízi élménypark fizetős ugyan, de nem érdemes kihagyni a listából.

A park csodálatos természeti környezetben helyezkedik el, és sokféle kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínál: strandolás, csónakázás, kerékpározás mellett egy kalandpark is várja a gyermekeket. A babákat és kisgyermekeket speciálisan kialakított játszótér - többek között kalandvár és kalózhajó – szórakoztatja. A fürdőző tó melletti vizes játszótér a legnagyobb élmény.

(Kép: shutterstock.com)