1. Ne gondolkozz túl sokat!

Ha elkezdesz gondolkozni egy meghíváson, vagy bármilyen lehetőségen, akkor automatikusan a nemet mondást erősíted magadban, mert a „tényleg elmenjek?”, a „van rá elég időm?”, és a „nem lenne hasznosabb, ha inkább otthon maradnék?” kétségekre egyszerűbb és biztosabb nemet válaszolni. Pedig nem mindig ez a megfelelő hozzáállás! A legtöbb helyzetben jól használható a mottó: ha bizonytalan vagy valamiben, mondj igent és tedd meg! Valószínűleg ismerős a mondás: ha visszatekintesz az életedre, sosem azokat a dolgokat bánod meg, amiket megtettél, hanem azokat, amikre valamiért nemet mondtál.

„Ha bizonytalan vagy valamiben, mondj igent és tedd meg!”

2. Porold le a régi kedvenceket!

Emlékszel, mi mindent szerettél évekkel ezelőtt csinálni? Ezek a tevékenységek most is jelen vannak az életedben? Ha nem, engedd vissza őket még ma! Újrakezdhetsz így hobbit, kapcsolatba léphetsz rég nem látott barátokkal, vagy kirándulhatsz oda, ahová régóta vágysz.

3. Adj lehetőséget magadnak a változásra!

Engedd, hogy színesedjen az életed! Csatlakozz egy közösségi csoporthoz, jelentkezz tanfolyamra, vagy vállalj önkéntes feladatokat! Az új tennivalókkal nemcsak az életed frissül fel, de sok újat tanulhatsz magadról és másokról is.

„Jegyezz föl minden olyan dolgot, amire valaha vágytál!”

4. Játssz a félelmeiddel!

Minden napra tervezz be egy-egy olyan tennivalót, ami nem komfortos, amitől kicsit tartasz, ami bizonytalanságot jelent neked. Mumus helyett tekintsd ezeket a feladatokat kihívásoknak! Várd a lehetőségeket, és meglátod, egy idő után még élvezni is fogod az ismeretlent.

5. Készíts kívánságlistát!

Jegyezz föl minden olyan dolgot, amire valaha vágytál, amit megterveztél, de nem sikerült megvalósítani, vagy amire annak idején nem volt bátorságod. A listára kerülhetnek különleges receptek, utazási kalandok, látogatni való helyek, elolvasásra váró könyvek, vagy bármilyen tevékenység, amit szerettél volna kipróbálni. Adj magadnak időt ezek számbavételére és megtervezésre: hogyan tudnád a régen rejtegetett vágyaidat megvalósítani.

(fotó: Shutterstock)